Évkezdés HR módra! – 10 aktuális probléma, amit nem hagyhatunk figyelmen kívül HR vezetőként 2022-ben

Az elmúlt két évben drasztikus változásokon ment keresztül a munkaerőpiac. A munkakörnyezet átalakulása után a legújabb változások a munkahelyi légkör javítását és az alkalmazottak hatékonyabb munka-magánélet közti egyensúly biztosítását célozzák meg. Természetesen most is, mint mindig, a HR vezetőkre hárul a vállalatok számára szükséges változások és az új gyakorlatok bevezetése.

Ebben a cikkben igyekszünk felvázolni azokat a jelentős humánerőforrás-problémákat, melyekkel a HR-vezetők nagy valószínűséggel találhatják szembe magukat az idei évben. Lássunk 10 fontos problémát, amellyel HR-szakemberként Ön is szembesülhet 2022-ben!

1. A befogadó munkakörnyezet megteremtése

Egy friss felmérés szerint a HR-vezetők 35%-a a méltányosságot, befogadást és sokszínűséget fogja előtérbe helyezni az idei évben. A jövőben a szervezetek gyakorlatilag minden iparágban törekedni fognak arra, hogy tudatosabbak legyenek a munkavállalók egyenlőségét érintő kérdésekben és befogadó munkakörnyezetet teremtsenek. Ennek fejlesztése 2022 egyik legfontosabb HR kérdése lesz.

10 aktuális probléma

2. Felkészülés a tartós távmunkára

Globális jelenség, hogy a világjárvány következtében a vállalatok nagy része áttért a távmunkára és bár egyre több szervezet fontolgatja, hogy a jövőben valamilyen formában visszatér az irodába, ez az új trend valószínűleg megmarad. 

Mivel a cégvezetők és alkalmazottak egyaránt szeretnék kihasználni az új munkarend előnyeit, a HR-vezetőkre hárul a feladat, hogy változtassanak a humántőke-kezelés módján. Mindezt úgy, hogy közben szem előtt tartják a termelékenység és a személyközi kommunikáció optimális szintjének megtartását.

3. A változásmenedzsment átértékelése

A HR-vezetőknek jelenleg az egyik legfontosabb feladatuk, hogy újraértékeljék változásmenedzsment tevékenységüket, mivel az elmúlt két évben bekövetkezett változtatások miatt sok munkavállaló valószínűleg általános kimerültséget és kiégést tapasztal. 

Bár érezhető, hogy az alkalmazottak és a vezetők egyaránt nyitottak az új munkakörnyezet ötletére, az átfogó szervezeti változások végrehajtása a vállalatoknál jelentősen kimerítheti a HR-személyzetet.

4. A munkavállalók kompetenciamérése

Jelenleg egyre több iparágban tapasztalható a jelentős szakmai kompetencia igénye a betöltött pozíciókban. Az iparágak humánerőforrás szükségleteire reagálva a HR-vezetőknek el kell kezdeniük felmérni az alkalmazottak készségeit. 

Ennek eszközei a kompetencia alapú kiválasztás és új készségek elsajátítására irányuló továbbképzések, ám jelenleg a vállalatok még csak kis százaléka elemzi hatékonyan munkatársai képességeinek alkalmasságát.

5. Empatikus vezetők képzése

2022-ben a vállalatoknak olyan HR stratégiákat kell alkalmazniuk, melyek célja, a jövő vezetőinek munkavállaló-központú edukációja. A munkatársak felkészítésének elsődleges szempontja olyan empatikus vezetők létrehozása kell, legyen, akik nem csak a vállalat érdekeivel, de a beosztottaik szükségleteivel is tisztában vannak.

10 aktuális probléma - 2

6. Tehetséges munkatársak felkutatása munkaerőhiány idején

A legtöbb munkáltató napjainkban csak „nagy lemondás”-ként emlegeti a tehetséges munkaerő globális hiányát. A megfelelő munkatársak felkutatása jelenleg hatalmas kihívást jelent a szervezeteknek, akik sokszor hosszú keresés árán sem találnak alkalmas jelöltet az üres pozícióik betöltésére. 

A tehetséges jelöltek elérésére és megtartására napjaink HR-vezetőinek minden eddiginél hatékonyabb stratégiákat kell kidolgozniuk. Ez az összetett munka magában foglalhat kompetencia-felméréseket és távinterjús gyakorlatokat illetve olyan meghallgatási technikákat, melyek felgyorsíthatják a felvételi folyamatot.

7. Az alkalmazottak életminőségének javítása

A modern munkavállalók cégek felé támasztott elvárásai ma már jóval túlmutatnak a megfelelő fizetésen. És bár a kereseti lehetőség még mindig nagyban befolyásolja a munkavállalók döntését abban, hogy egy adott cégnél maradjanak, az egészséges munkakörnyezet ma már majdnem ugyanilyen fontos kérdés lett számukra. 

A HR-vezetőknek tehát módot kell találniuk a munkavállalóik egészségi és mentálhigiénés állapotának javítására, hogy ellenállóbbá váljanak az átalakult munkakörülmények változásaival járó zavarokkal szemben.

8. A jövőben fontos készségek meghatározása

Mielőtt a HR-csapatok új képzési programokat hoznának létre, először meg kell határozniuk, hogy a munkavállalóknak milyen készségekre lesz szükségük a jövőben. Sajnos egyelőre nagyon nehéz feladat megjósolni, milyen kompetenciák iránt lesz kereslet az elkövetkező években. 

Könnyen meglehet, hogy a 2020-ban egy adott pozícióhoz szükséges készségek 2024-ben már nem lesznek relevánsak. A munkavállalói készségek gyors elavulása többek közt a vállalatok által különböző ágazatokban használt technológiák rendkívüli fejlődésének tudható be.

10 aktuális probléma - 3

9. Hatékony edukáció

A HR-vezetőknek prioritásként kell kezelniük a munkavállalók szükséges készségeinek és alapvető kompetenciáinak kialakítását. Gyakori jelenség napjainkban, hogy a cég HR-szakemberei nem tudnak elég gyorsan hatékony megoldásokat alkalmazni arra vonatkozóan, hogy a beosztottak készségei megfeleljenek a vállalat hirtelen változó igényeinek. 

2022-ben nagy valószínűséggel a HR-vezetők feladata lesz a vállalatok már meglévő képzési gyakorlatainak megújítása az alkalmazottak hatékonyabb edukációja érdekében.

10. Az egészséges munkakörnyezet megteremtése

Felsorolásunk utolsó fontos humánerőforrás kihívása a fizikailag és mentálhigiénés szempontból is megfelelő munkakörnyezet megteremtése. A versenyképes fizetés és a pozitív munkatapasztalat mellett a munkavállalók magas szintű munkahelyi biztonságra, alacsony stressz-szintre valamint kiegyensúlyozott és érzelmileg támogató környezetre vágynak. Mivel a távoli csapatok fizikailag nem találkoznak, fontos az erős szervezeti kultúra megteremtése és fenntartása, hogy a vállalat egészséges munkakörnyezetként működjön. 

Az eredményes vállalati működés érdekében a HR-vezetőknek kiemelten kell kezelniük az egyes alkalmazottak aggályait megelőzve a folyamatos stresszt és kiégést. Az érzelmi kiegyensúlyozottság érdekében a szervezeteknek olyan munkakörnyezetet kell létrehozniuk, amely együttműködik és pszichológiai biztonságot nyújt a munkavállalóknak. Emellett a HR-személyzetnek fejlődési lehetőséget is kell biztosítania az alkalmazottaknak.

Ismerje meg széleskörű HR szolgáltatási kínálatunkat, és készüljön fel velünk a kihívásokra!

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kategóriák

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

"*" a kötelező mezőket jelöli

Hidden
YYYY dot MM dot DD
Kérjük, nyilatkozzon:*

Hova küldhetjük az e-könyvet?

"*" a kötelező mezőket jelöli

Hidden
YYYY dot MM dot DD
Kérjük, nyilatkozzon:*