2024: fókuszban a belföldi munkaerő mobilizálása

A munkaerő-kölcsönző cégek 2024-ben egyértelműen a belföldi munkaerő-toborzásra fókuszálnak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem érkeznek külföldi munkavállalók majd Magyarországra. Az elsődleges cél azonban továbbra is az, hogy magyar munkavállalók töltsék be az üres álláshelyeket. A jelenlegi piacon a magyar munkaerő-tartalék aktivizálására mindenképpen szükség van, de a mobilitási hajlandóság növelése is kiemelt feladata lesz idén a munkáltatóknak és a munkaerő-kölcsönzőknek a belföldi toborzás során.

A mobilitási hajlandóság növelése elengedhetetlen ma a munkaerőpiacon
A mobilitási hajlandóság növelése elengedhetetlen ma a munkaerőpiacon

A magyarok mobilitási hajlandósága alacsony

A magyarok mobilitási hajlandósága az Európai Unió többi tagállamának lakóihoz képest lényegesen alacsonyabb. A fiatalok körében még jellemzőbb, hogy munkavállalási céllal hajlandóak költözni, vagy munkásszállást igénybe venni, az idősebb korosztály felé haladva ez a motiváció azonban egyre inkább csökken.

Ennek legfőbb okai a családtól való távollét, az esetleges plusz lakhatási költségek, a munka-magánélet egyensúlyának felborulása. Sajnos a magyar munkásszállókról kialakult negatív kép sem segíti elő a mobilitást. Nagyon sok vállalat és munkaerő-kölcsönző biztosít azonban minőségi szállást munkavállalóinak, emellett viszont egyéb eszközökre is szükség van, hogy mobilizálhatóak legyenek a magyarok.

Az első számú mobilitásösztönző tényező a versenyképes bér

Egy munkavállaló érdeklődését a foglalkoztatás iránt számos tényező befolyásolja: munkabér, munkakörülmények, munkahelyi hangulat, a munkáltatói márka, a munka-magánélet egyensúlyának biztosítása, a karrierlehetőségek, a munkavállalói elkötelezettség. Természetesen a munkabér, a fizetés mértéke a leginkább mérvadó, ami alapján egy munkavállaló dönt egy adott munkahely mellett. A jelenlegi gazdasági helyzetben a HR szolgáltatók is egy egészen új helyzetbe kerültek. A cégek próbálják minél lejjebb, a leendő munkavállalók pedig minél feljebb lőni a bérigényeket. Különösen igaz ez a szellemi munkaerőre.

A munkába járás támogatása növeli a mobilitási hajlandóságot
A munkába járás támogatása növeli a mobilitási hajlandóságot

A fizetések kapcsán lényeges változás, hogy mennyire megváltozott az alapbér jelentősége a jelenlegi gazdasági helyzetben. Míg két-három évvel ezelőtt az egyik elsődleges kérdés a bértárgyalásokon a komplex juttatási csomag mértéke, tartalma volt, addig ma abszolút a nettó alapbér a meghatározó. A munkavállalóknak nyújtott olyan lakástámogatások és munkába-járási költségtérítések vagy céges buszjáratok, amelyek segíthetik a munkavállalók letelepedését és megkönnyíthetik a munkahelyváltást azonban egyértelműen növelik a mobilitási hajlandóságot.

A munkáltatói márkaépítés soha nem volt ilyen fontos

Egyre fontosabb a munkavállalók számára, hogy milyen környezetben dolgoznak. A kellemes, biztonságos munkakörülmények, a munkavállalók jogainak, egészségének és jólétének biztosítása ma már alapfeltétel kell, hogy legyen. A munkavállalók mobilitási hajlandósága növelhető, ha rugalmas vagy hibrid munkavégzést kínál a munkáltató, amennyiben a munkahely és a betöltött munkakör erre lehetőséget ad. A szakmai fejlődés, előrelépési lehetőség szintén vonzó.

Az erős, hiteles munkáltatói márka építése és fenntartása, a vállalat küldetésének, értékeinek, céljainak hiteles közvetítése soha nem volt fontosabb, mint a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetben. Ezek mind vonzóvá teszik a vállalatot a potenciális munkavállalók szemében és erősítik a jelenlegi munkavállalókban azt az érzést, hogy „nem is lehetnének jobb helyen”. A pozitív és támogató munkahelyi hangulat erősíti továbbá a munkavállalók közötti bizalmat, együttműködést és elismerést, valamint a munkáltató iránti lojalitást és büszkeséget.

A munkaerő-tartalék aktivizálása is elengedhetetlen

A jelenleg nem dolgozó, de munkaképes magyar lakosság integrálása lesz az év kiemelt feladata a munkaerőpiacon. A munkaerő-tartalékot aktivizálni kell elsősorban az iskolázottság növelésével és a gyermeket nevelő anyák munkaerőpiacra történő visszatérésének további támogatásával. A munkaerő-tartalék aktivizálásának egyik fontos fókuszterülete lehet a jövőben a nagycsaládos anyák hatékonyabb, illetve korábbi bevonása a munkaerőpiacra. Ehhez azonban arra is szükség van, hogy a vállalatok optimalizálják a munkafeltételeiket, és családbarát munkaidővel, egyéni munkarenddel, különböző műszakokkal stb. támogassák a munkába állást.

A pozitív munkahelyi légkör és a megbízható munkáltató kiemelten fontos érték
A pozitív munkahelyi légkör és a megbízható munkáltató kiemelten fontos érték

Az állam és a munkáltatók is folyamatosan tesznek azért, hogy a munkaerőpiaci kereslet és a szakképzési kínálat összhangba kerüljön, a hiányszakmákra külön képzési programok indulnak. A külföldre vándorolt munkavállalók „visszacsábítása” szintén egy lehetséges eleme a munkaerőhiány csökkentésének. A hazatérők kedvező foglalkoztatási feltételekkel történő alkalmazása ezért kiemelten fontos lehet. A munkaerő-megtartásához pedig a legfontosabb feltételek: a versenyképes bérek, juttatások, a megfelelő munkakörülmények biztosítása, a munkahelyi elégedettség és elkötelezettség növelése.

Egy profi HR szolgáltató minden helyzetre felkészül

A munkaerő-kölcsönzésben az egyik legnagyobb kihívás, hogy mindig más és más környezethez, jogszabályokhoz és igényekhez kell alkalmazkodni. Most, a jelenlegi gazdasági helyzetben ez még hatványozottabban így van. HR szolgáltatóként a Jobtain-nél kiemelten fontosnak tartjuk, hogy mindig naprakészek legyünk. A felmerülő kérdésekre azonnal tudunk reagálni, ez a működésünk egyik alapja. Mindig előre tekintünk és a partnereink el is várják tőlünk, hogy hiteles információkkal segítsük őket.

A HR szolgáltató cégek tanácsadói szerepköre is egyre inkább előtérbe kerül, a mostani időszakban pedig ez különösen igaz. A cégek el is várják, hogy tanácsokkal lássuk el őket például olyan kérdésekben, hogy mivel tehetik vonzóbbá a munkahelyüket a többiekkel szemben. Együtt gondolkodás jellemzi a munkánkat, megosztjuk általános tapasztalatainkat.

Munkaerőre van szüksége?

Beszélgessünk HR-igényeiről, jelentkezzen most!

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kategóriák

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

"*" a kötelező mezőket jelöli

Hidden
YYYY dot MM dot DD
Kérjük, nyilatkozzon:*

Hova küldhetjük az e-könyvet?

"*" a kötelező mezőket jelöli

Hidden
YYYY dot MM dot DD
Kérjük, nyilatkozzon:*