2024-re huszonötezer Fülöp-szigeteki dolgozhat Magyarországon

A jelenlegi gazdasági helyzetben a cégek létszámigénye sokkal gyorsabban változik, egyes üzletágakban leépítésekre, másokban létszámbővítésekre lehet számítani. A magyar munkaerőpiac eljutott arra a pontra, hogy bizonyos munkaköröket szinte lehetetlen feltölteni belföldi munkavállalókkal. Ezért 2023-ban a külföldi munkaerő-kölcsönzés szerepe minden eddiginél jobban felértékelődik, és a belföldi munkaerő megtartása szintén kulcskérdés lesz idén.

Fülöp-szigeteki munkavállalókkal csökkenthető a hazai munkaerőhiány
Fülöp-szigeteki munkavállalókkal csökkenthető a hazai munkaerőhiány

Gyári munkákra szinte lehetetlen magyar munkaerőt toborozni

Szakemberhiány egyes területeken évek óta tapasztalható. Kékgalléros munkavállalók között több területen is folyamatosan keresnek szakembereket: hegesztőket, CNC-seket, a logisztika területére targoncásokat, nehézgépkezelőket. Magyarországon jelenleg gyakorlatilag teljes foglalkoztatottságról beszélünk. Körülbelül 4 millió 700 ezer magyar munkavállaló dolgozik, ezzel Európában a hetedik, világszinten a huszadik a foglalkoztatottság szempontjából. Ebből is következik, hogy belföldről már nem elégíthető ki teljesen a vállalatok munkaerő-igénye.

A külföldi befektetők nem visznek beruházásokat olyan országokba, ahol nem biztosított elegendő dolgozó a munkavégzéshez. Ahhoz, hogy a magyar munkahelyek megmaradjanak, a beruházásokat pedig Magyarországra hozzák, kulcskérdés lett a külföldi munkavállalók behozatala. Egyre inkább látható az a trend, hogy a gyári munkákra már minimális belföldi munkaerőt lehet toborozni. Van ugyan növekedés, de a magas foglalkoztatottság miatt egyre nehezebb helyzetben vannak a cégek. Azok, akik pedig akik munkát keresnek, nem azt a munkát keresik, amit a piac jelenleg kínál.

Másfél év alatt 4500 filippin munkavállaló érkezett hazánkba

Az ország versenyképességének biztosítása érdekében a kormány engedményeket tett a Fülöp-szigeteki és még 14 további más ország munkavállalóinak az egyszerűsített behozatalára, ezzel is biztosítva annak a lehetőségét, hogy a beruházásokat ne vigyék más országokba. 2023-2024 végéig várhatóan akár 25 ezer filippínó munkavállaló fog hazánkban dolgozni. Csak a Jobtain-en keresztül 800 Fülöp-szigeteki dolgozik jelenleg hazánkban, de 4-5 munkaerő-kölcsönző cégen keresztül is érkeztek Magyarországra, így összesen körülbelül 4500-an vállaltak eddig munkát itthon. Mindössze fél év leforgása alatt érkeztek ennyien Magyarországra.

Amennyiben Ön is Fülöp-szigeteki munkavállalók alkalmazásán gondolkozik, olvassa el, hogyan alkalmazhat filippin munkaerőt.

Ugrásszerűen nő a filippin munkavállalók száma Magyarországon
Ugrásszerűen nő a filippin munkavállalók száma Magyarországon

A bérfejlesztés a munkavállalók megtartásának egyik kulcsa

A dolgozók a jelenlegi gazdasági helyzetben minden eddiginél jobban  várják  a bérfejlesztéseket, és a cégek igyekeznek is biztosítani a béremelést. Átlagosan 15-20 százalékos emelésről beszélhetünk, amivel gyakorlatilag a fizetések reálértékét próbálják megőrizni. Ez jelenleg elegendő lehet ahhoz, hogy a munkavállalók egy ideig ne gondolkozzanak a váltáson. A Jobtain tapasztalatai azt mutatják, azok a dolgozók, akik eddig is lojálisak voltak a céghez, azok  kivárnak. Akik viszont korábban is könnyen váltottak munkahelyet, most akár pár ezer forinttal magasabb bérért is elmennek másik vállalathoz dolgozni. A béremelés természetesen a külföldi, kölcsönzött munkaerőre is érvényes. Alapbérben ugyanazt a bért kell biztosítani számukra, mint a magyar dolgozók számára, a béren kívüli juttatások vonatkozásában pedig hat hónap munkaviszonyt követően kell elérniük azt a szintet, amit a belföldi munkavállalók számára kínálnak.

A külföldi munkaerő kölcsönzés kiemelt felelősséggel jár

A kölcsönzött munkavállalók általában minimum 2 évre írnak alá, így a fluktuációtól nem kell olyan mértékben tartani, mint egy belföldi dolgozónál. Ehhez viszont az kell, hogy a cég megvizsgálja, tudja-e biztosítani a foglalkoztatásukat a következő 24 hónapra. Éppen ezért nagy felelősség a külföldi kölcsönzött munkaerő foglalkoztatása.

Egy profi munkaerő kölcsönző cég minden helyzetben segíti a vállalat HR osztályát
Egy profi munkaerő kölcsönző cég minden helyzetben segíti a vállalat HR osztályát

A kisebb cégek számára is egyre vonzóbb a kölcsönzött munkaerő

A munkaerő-kölcsönzés szerepének növekedését bizonyítja, hogy egyre kisebb vállalatok is élnek a lehetőséggel. Továbbá nem csak csoportosan keresnek már kölcsönzött munkaerőt, hanem néhány főt is alkalmaznának. Korábban 100 fős volt az a minimum vállalati méret, ahol általában kölcsönzött dolgozókat alkalmazott egy-egy cég. Egy stabilan működő vállalkozásnak, ha munkaerő-problémákkal küzd, már akár 50-60 fős vállalati méret esetében is érdemes elgondolkodni a foglalkoztatás ezen formáján.

A HR szolgáltatók a vállalati igényekre nyújtanak megoldást

Amikor a cégek megkeresik a munkaerő-kölcsönzőket, általában konkrét elképzelésük van arról, hogy melyik országból szeretnének munkavállalókat hozni. A foglalkoztatásukra vonatkozó forgatókönyvet kidolgozzák, mi pedig segítünk ezt összehangolni az igényekkel. Egy jó HR szolgáltató ilyenkor mindig feltérképezi, mit szeretne a vállalat és erre kínál neki különböző megoldási forgatókönyveket. Akár azt is megvizsgálja, melyik nemzetiség illik bele a munkakultúrájába, időben mennyire sürgős a kölcsönzött munkaerő munkába állítása. Amennyiben Ön is Fülöp-szigeteki munkaerőt alkalmazna, ismerje meg a részleteket és forduljon hozzánk bizalommal!

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kategóriák

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

"*" a kötelező mezőket jelöli

Hidden
YYYY dot MM dot DD
Kérjük, nyilatkozzon:*

Hova küldhetjük az e-könyvet?

"*" a kötelező mezőket jelöli

Hidden
YYYY dot MM dot DD
Kérjük, nyilatkozzon:*