5 tipp a kékgalléros dolgozók megtartásához

Az elmúlt évek során nemcsak a fehérgalléros, de a kékgalléros munkakörök is jelentős átalakuláson mentek keresztül, így akad köztük olyan, ami már egy-egy specifikus témában szakismeretet igényel a munkavállalótól. A kékgallérosokat ért előítéletek miatt azonban jelentős munkaerőhiány alakult ki körükben, ezért a vállalatoknak komoly kihívást jelent a fizikai munkások toborzása és hosszú távú megtartása.

A „kékgalléros” kifejezés korábban azokra a munkatípusokra utalt, amelyek során a feladatok elvégzéséhez legfőképpen fizikai tevékenységre volt szükség. Az ilyen típusú munkák általában nem igényeltek magas szintű végzettséget – ez azonban napjainkra már egészen megváltozott. 

A helytelen előítéletek és stigmák miatt a kékgalléros munkákat sokan nem tekintik „lehetőségekkel teli karrieropciónak”, ehhez a közvéleményhez pedig a filmipar is nagyban hozzátett, hiszen gyakran ábrázolják rosszul pozícionálva a fizikai vagy betanított dolgozókat. 

Megcáfolandó tévhit az is, hogy a technológia fejlődésével a kékgalléros munkakörök teljes mértékben el fognak tűnni, hiszen valójában továbbra is szükség lesz rájuk, csupán a feladatköreik fognak átalakulni.

Trendek, amelyekre munkáltatóként Önnek is oda kell figyelnie a következő időszakban: 

  1. Az alkalmazottakat érdemes műszaki edukatív tartalommal ellátnia, legfőképpen a gépi tanulásra és számítástechnikai ismeretekre fókuszálva.

  2. Mindenképpen hangsúlyozza a digitális kompetenciák fejlesztését.

  3. Kreatív és analitikus képességeik fejlesztésében is segítenie kell őket, valamint bátorítani, hogy megosszák elemző meglátásaikat.

  4. A közös munka során csapatmunkában, valamint a szociális készségek gyakorlásában is lehetőséget kell adni nekik.

  5. Valószínűsíthető, hogy a jelenleg elvégzendő feladataikat a jövőben emberek és robotok kollaborációjával fogják megoldani, így a robotika irányába érdemes terelnie őket.

A fentiekben említett hiedelmek miatt a kékgalléros munkaerőpiacon jelentős munkaerőhiány alakult ki, és a vállalatoknak külön figyelmet kell fordítani a kékgalléros munkavállalók elkötelezettségének növelésére és foglalkoztatására.

6 teendő, amit mindenképpen végezzen el, mielőtt megválna kollégájától

Így aktivizálja kékgalléros munkásait

Az első és legfontosabb: becsülje meg munkájukat, hiszen ez minden munkavállaló számára motiváló, amellyel a teljesítményüket is növelheti. Hatékony stratégia lehet különböző továbbképzési programok elindítása a még szakképzetlen dolgozók számára, illetve érdemes lehet felvennie a kapcsolatot középiskolákkal, tanárokkal és szülőkkel, hogy leküzdjék a kékgalléros munkával kapcsolatos előítéleteket. 

A társadalom gyakran azt az üzenetet közvetíti feléjük, hogy munkájuk nem értékes, így vezetőként Önnek külön figyelmet kell fordítani arra, hogy dolgozóit elkötelezze a vállalata iránt.

5 tipp a kékgalléros munkaerő hatékony megtartásához

1. Tudja, mi hiányzik a munkájuk során? Az elismerés!

A jutalmak és elismerések növelik a munkavállalók elkötelezettségét. Azok az alkalmazottak, akik büszkék a munkájukra, motiváltabbak és elkötelezettebbek. 

A fizikai munkavállalók motivációja jelentősen eltér a fehérgalléros munkakört betöltő dolgozóktól, így az elismerési rendszerüket is különbözően kell kialakítani. Pénzbeli jutalmakat, bónuszokat és fizetésemelési lehetőségeket kell biztosítani számukra. Az Incentive Concepts által végzett felmérésben az alkalmazottakat megkérdezték, milyen jutalmakat szeretnének: a válaszadók 62 százaléka a kézzelfogható ajándékokat részesítette előnyben, az előre lépési lehetőségekkel szemben.

Egy meghívó a céges rendezvényre vagy egy közös vacsora lehetősége a vállalatigazgatóval is sokat jelenthet. Ezek a részvételi lehetőségek kivételes alkalmak lehetnek számunkra, továbbá a közvetlen elismerés, szóbeli dicséret is elengedhetetlen része a folyamatnak.

2. Segítse fejlődésüket!

Biztosítson számukra elismerésként fejlődési lehetőségeket! Számos vállalat támogatja a kiemelkedően teljesítő fizikai munkások továbbtanulását, hiszen így a későbbiekben akár felügyelői pozícióba is elő léptetheti őket, ami tovább erősíti a vállalat iránt nyújtott bizalmukat.

3. Ne becsülje alá a munkájuk egészségükre gyakorolt hatását!

A magány, az élettel való elégedetlenség, a munkahelyi boldogtalanság vagy a depresszió sok kékgalléros munkavállalót érint. Ennek okai lehetnek a munkahelyi körülményeik, pénzügyi problémáik vagy az életmódjuk, hiszen magas a cigarettafogyasztás és az elhízás aránya is körükben. 

Egészségi állapotuk javításának érdekében figyelmet kell fordítani az alkalmazottaknál a wellness tevékenységben való részvétel ösztönzésére. A rendszeres orvosi ellenőrzésen túl a munkáltatónak további jóléti tevékenységek biztosítására is koncentrálnia kell, hiszen az egészségesebb munkavállalói közösség a munkáltatónak is előny, ugyanis a hiányzások számát csökkenti. 

4. Hallgassa meg őket!

Egy másik módja a motivációnak, ha meghallgatja a véleményüket. Vezetőként vagy HR-menedzserként alaposan ismernie kell az egyes alkalmazottakat és azt, hogyan állnak a munkájukhoz, milyen motivációkkal rendelkeznek. Vannak, akik hajlandóak tanulni, míg mások nem. Ahhoz, hogy tisztában legyen ezekkel az információkkal, és ezeknek tükrében tudjon tervezni, beszélgetnie, érdeklődnie kell a munkatársai iránt.

Számos vállalat alkalmaz impulzus-felmérést a munkavállalók moráljának felmérésére, ami kifejezetten hatékony megoldást jelenthet az információk begyűjtésében.

5. Ismerje meg látásmódjukat!

A kékgalléros munkavállalók másképp látják a munkájukat, mint a szellemi munkát végzők. A karrierútjuk csúcsa számukra nem feltétlenül a döntéshozó székbe való bekerülés, hanem munkájuk professzionálisabb szintre emelése.

Ha szeretné megtudni, hogy a Jobtain szolgáltatásai miként segíthetik az Ön vállalatát és a kékgalléros munkavállalók toborzását, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot és tervezzük meg együtt a cégéhez legjobban illeszkedő HR megoldást!

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kategóriák

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

"*" a kötelező mezőket jelöli

Hidden
YYYY dot MM dot DD
Kérjük, nyilatkozzon:*

Hova küldhetjük az e-könyvet?

"*" a kötelező mezőket jelöli

Hidden
YYYY dot MM dot DD
Kérjük, nyilatkozzon:*