Külföldi munkaerőt alkalmazna? 5 tudnivaló a kirgiz munkavállalókról

A magyar munkaerőpiacot folyamatos munkaerőhiány jellemzi évek óta. Bizonyos munkaköröket belföldi munkavállalókkal feltölteni szinte lehetetlen, különösen igaz ez a gyári munkákra. Kékgalléros munkavállalók között több területen is keresnek szakembereket: hegesztőket, CNC-seket, a logisztika területére targoncásokat, nehézgépkezelőket.  A külföldi befektetők sem visznek beruházásokat olyan országokba, ahol nem biztosított elegendő dolgozó a munkavégzéshez, így kulcskérdés lett a külföldi munkavállalók behozatala.

A kormány a minősített munkaerő kölcsönzés segítségével igyekszik megoldani a munkaerőpiaci problémákat, így egyre több ázsiai munkavállaló érkezik Magyarországra, köztük az utóbbi időben egyre több kirgiz állampolgár.

A kirgiz munkavállalók egyre keresettebbek itthon is

A kirgiz munkavállalók egyre keresettebbek itthon is

A filippinek után tömegesen érkeznek a kirgiz munkavállalók

Az elmúlt másfél évben mintegy 4500 filippin munkavállaló jött hazánkba munkaerő kölcsönző cégeken keresztül. A Fülöp-szigetekiek mellett az utóbbi időben egyre több kirgiz állampolgárt kölcsönöznek a HR szolgáltatók Magyarországra. Mindez annak is köszönhető, hogy a magyar kormány az ország versenyképességének megőrzése érdekében azoknak a regisztrált közvetítőknek, akik megfelelnek a feltételeknek, engedélyezi az egyszerűsített foglalkoztatást a külföldi munkavállalókra vonatkozóan.

A minősített munkaerő kölcsönző cégek – köztük a Jobtain is – különböző engedélyek beszerzése nélkül egyszerűsített eljárás keretében foglalkoztathatják egyes országok állampolgárait és az egyes hiányszakmáknál EU-n kívüli országokból is toborozhatnak ilyen egyszerűsített, engedélymentes eljárásban. Tavaly erre az országlistára került fel a Kirgiz Köztársaság is. Ennek kapcsán a most összegyűjtöttük az 5 legfontosabb tudnivalót a kirgiz munkavállalók foglalkoztatásáról.

1: A kirgiz munkavállalók rövid idő alatt munkába állhatnak

A minősített kölcsönzői státusszal bíró cégek egyszerű tartózkodási engedéllyel toboroznak, ezzel jelentősen rövidebb idő alatt munkába állhatnak a külföldi kölcsönzött munkavállalók. A kirgizek körében különösen gyorsan megy a toborzás és rendkívül mobilisak, így szinte a legrövidebb időn belül munkába is tudnak állni Magyarországon. A kirgiz konzulátus és az egyéb szervezetek is rendkívül együttműködőek. Jellemzően két évre érkeznek, de meghosszabbítható az engedélyük.

2: A kirgizek számára vonzó Magyarország

A kölcsönzött munkavállalókra is vonatkozik a munka törvénykönyve. A törvény előírja, hogy mindenkinek ugyanannyi fizetés jár azonos pozícióban, így a külföldi kölcsönzött munkatárs sem kereshet kevesebbet, mint a magyar. Mivel a Kirgiz Köztársaság egy viszonylag szegényebb országnak számít, így vonzó számukra a magyarországi bérszínvonal, a fizetések mértéke nagy motivációs erő számukra. Éppen ezért a fluktuáció nagyon alacsony a körükben.

A kirgiz dolgozók nagy munkabírásúak, ezért szívesen alkalmazzák őket a vállalatok
A kirgiz dolgozók nagy munkabírásúak, ezért szívesen alkalmazzák őket a vállalatok

3: Számos pozícióban alkalmazhatók a kirgizek

A kirgizek szívesen dolgoznak azokban a munkakörökben is, amelyekre a munkáltatók már nem találnak elegendő vagy megfelelő magyar munkavállalót. A kékgalléros pozíciók közül betanított gyári, egyszerű fizikai, textilipari, építőipari munkákra, raktáros munkakörre alkalmazzák leggyakrabban a kirgiz munkavállalókat. A vendéglátás területére is érkeztek már a Kirgiz Köztársaságból Magyarországra munkát vállalni, elsősorban takarító és mosogató állásokat töltenek fel kirgiz állampolgárokkal. Azoknál a cégeknél, ahol korábban ukrán vendégmunkásokat alkalmaztak, még könnyebben beilleszkednek a kirgizek a nyelvi hasonlóságnak köszönhetően.

4: A kirgizek könnyen alkalmazkodnak a magyar vállalati kultúrához

A kirgizekről elmondható, hogy kitartóak, teljesítőképességük és teherbírásuk kiemelkedő. Gyorsan tanulnak és szinte azonnal hatékony munkaerővé válnak, így a betanulási időszak is lerövidíthető. Rendkívül lelkesek és motiváltak, nincsenek túlzó elvárásaik a szállással, utaztatással kapcsolatban. Számukra ugyanis kötelező biztosítani a szállást és étkezést, vagy helyette ezek fedezésére elegendő összeget. Ugyanígy meg kell oldani a munkahelyre történő eljuttatásukat is. A HR szolgáltató cégek ezeket a feladatokat is átvállalják a vállalatoktól. Továbbá biztosítják a kirgiz dolgozók be-és kiutaztatását is a munkaszerződésük időtartamára.

A kirgiz emberek gyorsan beilleszkednek
A kirgiz emberek gyorsan beilleszkednek

Mivel a fő motivációt számukra a pénz jelenti és a magyar bérszínvonalat vonzónak tartják, ezért kitartóak, nem váltanak idő előtt munkahelyet. Gyakori pozitívum, amit sokszor hallani velük kapcsolatban, hogy a kirgizi időjárásnak köszönhetően a hideg környezetben – például hűtőházakban – való munkavégzés is abszolút természetes számukra.

5: A toborzást érdemes profikra bízni

Bár a kirgiz munkaerő könnyen elérhető és mozgósítható, mégis számos olyan jogi feltételnek és előírásnak kell megfelelni alkalmazásuk során, amiért jobb profi munkaerő kölcsönző cégeket bevonni a folyamatba. A Jobtain, mint minősített, országos és évekre visszamenő rutinnal bíró munkaerő kölcsönző cég élen jár a külföldi munkavállalók kölcsönzésében. Már a toborzás során – amely akár 10-12 hetet is igénybe vehet – számos teendőtől megkíméli a partnereit. A cégek munkaköri leírásának megfelelően a HR szolgáltató szűri a jelentkezőket, a gyakorlatuk, végzettségük, nyelvismeretük alapján. A toborzás mellett a munkaerő kölcsönző cégek minden kapcsolódó folyamatban támogatják a vállalatokat, cégeket a külföldi munkavállalók alkalmazásában. Ilyen például a kiválasztás, a munkaviszony létesítésével, megszüntetésével járó adminisztráció, a bérszámfejtés, az állomány kezelés, szállásolás stb.

A kirgiz munkavállalók beutaztatása is a HR szolgáltató feladatai közé tartozik, ha egy vállalat munkaerő kölcsönző cég szolgáltatásait veszi igénybe. A HR partner gondoskodik a kölcsönzött munkaerő reptérről a szállásig való eljuttatásáról, sőt a szállásoltatást is megoldja, ha erre van igény. A munkaerő kölcsönzés jogi keretei pedig a visszaéléseket is megszüntetik.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kategóriák

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

"*" a kötelező mezőket jelöli

Hidden
YYYY dot MM dot DD
Kérjük, nyilatkozzon:*

Hova küldhetjük az e-könyvet?

"*" a kötelező mezőket jelöli

Hidden
YYYY dot MM dot DD
Kérjük, nyilatkozzon:*