6 ok, amiért megéri a HR-t kiszervezni

Természetesen minden vállalkozás célja, hogy folyamatosan javítsa az üzleti hatékonyságot. Ennek kiemelt része egy jól működő toborzási stratégia kialakítása, a meglévő munkaerő megtartása, a lojalitás növelése és a HR kihívások megfelelő kezelése. A HR tevékenység kiszervezése számos előnnyel járhat a vállalatok számára és még inkább segítheti a céget a sikeres működésben. A kiszervezéssel ráadásul sok esetben költségmegtakarítás is együtt jár, ugyanis nincs szükség egy nagyobb, egy-egy adott szakterületre specializálódott HR szakemberekből álló csapat fenntartására. Mutatjuk, milyen előnyökkel jár még a HR tevékenység kiszervezése!

A HR feladatok kiszervezése egyre népszerűbb a cégek körében
A HR feladatok kiszervezése egyre népszerűbb a cégek körében

Jelentős időmegtakarítás az ügyvezetés számára

A HR kérdések és feladatok kritikusak egy vállalkozás számára. Több oka lehet annak, ha egy cégnek nincs saját HR szakembere vagy csapata. Lehet, hogy a vállalkozás mérete nem igényli egy állandó HR munkatárs jelenlétét, de az is lehet, hogy nincs elegendő költségkeret egy egész HR csapat foglalkoztatására, ezért egyedül egy HR munkatárs és az ügyvezetés közösen látja el a HR feladatokat.

Ügyvezetőként teljesen részt venni a HR munkában pedig nagyon sok időt elvehet a valódi ügyvezetői feladatoktól. Amennyiben egy szakértői partner látja el a HR teendőket, akár időszakosan, akár állandó megbízással, akár csak egy-egy adott területre vonatkozóan, vagy átfogóan az egész vállalati működést segíti HR vonalon, akkor a vállalatvezetésnek sokkal több ideje marad a vezetői feladatokra. Így foglalkozhat innovációs és stratégiai kérdésekkel, melyekkel növelhető a bevétel és a piaci részesedés.

Erőforrások optimalizálása

A HR feladatokban való napi szintű részvétel nemcsak rengeteg időt, hanem erőforrást is elvesz a cégtől, ha nincs megfelelő HR támogatás. Ilyenkor az ügyvezetőre és a többi munkatársra hárulnak a feladatok, amihez nem is feltétlenül rendelkezik mindenki a megfelelő szaktudással.

Nem szerencsés, ha az álláshirdetések megírását, az új alkalmazottak toborzását és képzését, a különböző munkavállalói kérdések kezelését, a bérszámfejtést és juttatások adminisztrálását, a törvényi előírások betartását és követését olyan munkatársak végzik, akinek valójában nem ez a szakterületük.

A HR feladatok kiszervezésével egészen biztos, hogy minden szempontból szakértők végzik majd el a HR teendőket.

Megbízható toborzás és onboarding

A toborzási és onboarding folyamatok mindig nagyon összetettek. Egy külső partner bevonásával sok felmerülő problémától megkímélheti magát egy cég. Egy HR szolgáltató a toborzás minden egyes lépésénél tudja támogatni az új munkavállalók megtalálásában a vállalatokat. Akár a toborzás teljes folyamatát végig kíséri, de arra is van lehetőség, hogy csak bizonyos fázisoknál veszi igénybe egy-egy munkáltató a HR szolgáltató munkáját. 

Hogy pontosan miben segíthet egy profi HR szolgáltató a toborzás során, arról itt olvashat részletesen!

Egy profi HR partner az állásinterjúk során is szakértői segítség
Egy profi HR partner az állásinterjúk során is szakértői segítség

A munkavállalói kapcsolatok kezelése

Egy HR partner szolgáltatásainak igénybevétele nem jelenti azt, hogy az ügyvezető és a munkavállalók közötti kapcsolat megszűnik. A nyílt, átlátható kommunikáció az alkalmazottakkal kulcsfontosságú és ebben tudja segíteni a HR szolgáltató a céget és az ügyvezetést. Támogatja a vezetőséget abban, hogyan kommunikáljon a munkavállalókkal a teljesítményükről, jutalmakról, hogy motiválja őket stb.

A HR partner segít olyan stratégiát kialakítani, mellyel kezelhetők a munkatársak közötti konfliktusok, a vállalati kultúra és filozófia pedig hatékonyan átadható a dolgozóknak. A jogi problémák elkerülésében szintén segítséget jelent a HR kiszervezése.

Egy profi partner emellett segít a felmondások, fegyelmi helyzetek kezelésében, a képzések megszervezésében és a fejlesztésekben. Kiemelt előny, hogy mivel több céggel dolgozik együtt a jó gyakorlatokat és tapasztalatait tudja kamatoztatni a munkája során. Mindezek elősegítik a magasabb morált az alkalmazottak körében és a stabilitást az egész szervezetben. A pozitív munkakörnyezet és az elkötelezett, elégedett alkalmazottak, akik hosszú távon a vállalatnál maradnak – minimális stressz mellett – felbecsülhetetlen értéknek számítanak.

A munkavállalókkal való kommunikációt is segíti egy profi HR partner
A munkavállalókkal való kommunikációt is segíti egy profi HR partner

Jogi támogatás, törvényes működés

A foglalkoztatási törvények betartása nem könnyű, hiszen a jogi környezet folyamatosan változik. Kihívás ezeket naprakészen követni és maximálisan betartani, ha nincs egy erre dedikált személy, munkatárs a cégnél. A HR szolgáltatók munkájukból adódóan napi szinten követik a változásokat, így segítik a vállalatokat a törvények betartásában. Ezzel elkerülhetőek a büntetések, pereskedések, bírságok.

Bizonyos társadalmi-politikai kérdések közelmúltbeli előtérbe kerülése miatt nagyobb figyelem irányul a sokszínűség, méltányosság és befogadás vállalati kezelésére, a diszkrimináció és a zaklatás visszaszorítására.  A Covid óta új helyzetet teremtett a home office lehetősége. Emellett nagyobb a hangsúly a munka és magánélet egyensúlyának megőrzésén is. Ezekben a kérdésekben mind-mind támogató segítséget nyújt egy profi HR partner.

Mentális jólét

Az ügyvezető számára egy HR partnerrel való közös munka rengeteg időt és energiát spórol meg, ami kihatással van a mentális egészségére és nyugalmára. A HR outsourcing szolgáltatás igénybevételének eldöntése valójában attól függ, hogy milyen életminőséget szeretne elérni üzletvezetőként.

Egy profi HR partner segítségével egyszerűbben és hatékonyabban működtetheti a vállalkozását anélkül, hogy mikromenedzselnie kellene a HR folyamatokat. A felelősség ezzel egy profi szakértői partnerre kerül, aki minőségi szolgáltatást nyújt. Az eredmény több szabadidő és nagyobb fókusz az ügyvezetői teendőkre.

Munkaerőre van szüksége?

Beszélgessünk HR-igényeiről, jelentkezzen most!

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kategóriák

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

"*" a kötelező mezőket jelöli

Hidden
YYYY dot MM dot DD
Kérjük, nyilatkozzon:*

Hova küldhetjük az e-könyvet?

"*" a kötelező mezőket jelöli

Hidden
YYYY dot MM dot DD
Kérjük, nyilatkozzon:*