A HR piac helyzete: kihívások, szépségek, oktatás és célok

A HR szakma egy igazi 21. századi hivatás. Nagyon változatos és izgalmas munkakör, egy HR-esnek folyamatosan új kihívásokkal kell szembenéznie munkája során. Mihályi Magdolna, a Jobtain ügyvezetője mesélt a jelenlegi HR szakmáról, annak kihívásairól, oktatásról.

Mihályi Magdolna - Jobtain
Mihályi Magdolna – Jobtain

Valójában a HR-ben kapcsolódik össze a munka világának emberi és üzleti oldala. Akiknek fontosak az emberi kapcsolatok és az emberek megsegítése, támogatása, azok jó helyen vannak a HR szakmában. A HR ráadásul egy nagyon szerteágazó, sokszínű terület, amiben a pszichológia, a marketing éppúgy megjelenik, mint az informatika és a digitalizáció.

Egy HR-es véleményére mindig számít a cégvezetés A jelenlegi munkaerőpiaci kihívásokat figyelembe véve a HR mára egy megkerülhetetlen szakmává fejlődött. Nem véletlen, hogy egyre több speciális ága van kialakulóban: ilyen például a HR business partner pozíció.

A HR szakma egy igazi 21. századi hivatás
A HR szakma egy igazi 21. századi hivatás

A legnagyobb kihívás a piacon HR szempontból egyértelműen a munkaerőhiány – mennyiségi és minőségi szempontból is, illetve sajnos a minőség nem találkozik az elvárásokkal. A magyar munkavállalók mobilitási hajlandósága, illetve egyes iparágakban a szakemberhiány, valamint a fluktuáció szintén folyamatosan kihívások elé állítja a hazai HR szakmát.

Az inflációs nyomás hatására a HR kiemelt feladatává vált az utóbbi időben a szervezeti kultúra erősítése és a régi munkavállalók megtartása. Emellett komoly kihívást jelent a generációs különbségek kezelése a vállalaton belül, mind a pszichológiai bánásmód, a motiváció, mind a juttatási csomagok szempontjából.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy bár az utóbbi időben egyre inkább fókuszba kerül a gyakorlati képzés, még mindig nagyon elmélet fókuszú a hazai HR oktatás. Kevés az esettanulmány, nem jelennek meg eléggé az oktatásban a valódi példák.

Mihályi Magdolna úgy látja, a kötelező szakmai gyakorlat színvonala viszont évről évre jobb. Azonban mindenképp az lenne a legjobb megoldás, ha minden hallgatónak lehetősége lenne a HR különböző területeit a gyakorlatban is megismerni. Így a képzés valóban lefedné azokat a területeket, amikkel a való életben szembesül egy HR-es, aki egyszerre coach, pszichológus, marketinges, munkaügyi szakember és informatikus.

Egy jó HR-es rengeteg területen segíti a munkavállalókat és a vezetőket is
Egy jó HR-es rengeteg területen segíti a munkavállalókat és a vezetőket is

A HR még inkább kulcsszerepet kellene, hogy kapjon a vállalati erőforrás tervezés során. Bár az utóbbi időben sokat változott a megítélése a HR szakmának és elindult egyfajta pozitív változás, sok vállalat még mindig csak egy szükséges rossznak tartja a HR-t vagy egyáltalán nincs is erre dedikált ember, csapat a cégnél.

Pedig a munkavállalók kezelése kulcskérdés és aki befektet a HR területébe, az nagyon hamar kamatostul érzi ennek a pozitív hatását. Egy cég megítélését és sikerét ugyanis semmi nem határozza meg jobban, mint az, hogy milyen emberek dolgoznak ott.

Mihályi Magdolna eredetileg matematika szakos tanár. Két gyermeke születése után abbahagyta a tanítást, és a Melódiák, diákmunkaerő-közvetítő ügynökségnél kezdett dolgozni. Később, 2004-ben férjével megalapította saját cégét, amely munkaerő-kölcsönzésre és HR-szolgáltatásokra összpontosít. A humán erőforrás mellett volt még egy szenvedélyük: az erdélyi magyar kultúra népszerűsítése. Többek között ezért alapították meg a Ciuc Poem Fest című versmondó versenyt magyarországi és erdélyi diákok számára. Több mint 10 éve nagy örömmel és lelkesedéssel szervezik a fesztivált. Sajnos Magdolna férje 2015-ben elhunyt, de ő folytatja a munkát.

Magdolna emellett a Rákóczi Szövetség alelnöke is, amely a magyar kultúra, nyelv és a magyar etnikai közösségek népszerűsítését célozza. Számára a munka nem csak munka – hobbijának tekinti, minden pillanatát élvezi, még akkor is, ha nehézségekkel néz szembe. 2020-ban Tamási Áron-díjjal jutalmazták a magyar kultúra és művészet megőrző munkájáért.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kategóriák

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

"*" a kötelező mezőket jelöli

Hidden
YYYY dot MM dot DD
Kérjük, nyilatkozzon:*

Hova küldhetjük az e-könyvet?

"*" a kötelező mezőket jelöli

Hidden
YYYY dot MM dot DD
Kérjük, nyilatkozzon:*