A motiváció művészete: így ösztönözze dolgozóit

Mindenki olyan munkakörnyezetben szeretne dolgozni, ahol sikeresnek és motiváltnak érezheti magát. A cégvezetők és HR szakemberek sokat tehetnek azért, hogy a munkatársak elégedettek legyenek munkájukkal és hatékonyan végezzék el a feladataikat. Mindezt úgy, hogy szinte észre sem veszik, hogy munkáltatójuk folyamatosan ösztönzi őket. Íme 6 módszer, amely feltétlenül szükséges ahhoz, hogy csapata a lehető legjobb teljesítményt nyújtsa!

Ha a munkavállaló érzi a megbecsülést, sokkal hatékonyabban végzi el a feladatait
Ha a munkavállaló érzi a megbecsülést, sokkal hatékonyabban végzi el a feladatait

1. Megfelelő emberek a megfelelő helyeken

Győződjön meg róla, hogy a megfelelő emberek vannak a megfelelő helyen és nem utolsó sorban, a megfelelő időben. Amikor valaki szereti, amit csinál, általában jobban is teljesít. Ez fordítva is igaz, aki jó a munkájában, az általában szereti, amit csinál. 

Egy olyan körforgás ez, ami automatikusan hatékonyan működik. A munkavállalóknak érezniük kell, hogy értékeli őket és munkájukat. A megfelelő emberek a megfelelő pozíciókban sikeresek és biztonságban érzik magukat. Amikor érzik, hogy megbecsülik őket és azt csinálják, amiben jók és sikeresek, akkor észrevétlenül hatékonyabban is dolgoznak. 

2. A bizalom kultúrájának kiépítése

A vállalat értékeit folyamatosan, mintegy küldetésként továbbítani kell a dolgozók felé. A cégnek és vezetőinek rendelkezniük kell egy olyan vállalati képpel és vízióval, amit világosan és gyakran kommunikálni kell a munkatársak fel. A munkájukat, tevékenységüket pedig bele kell illeszteni ebbe a jövőképbe, így tudni fogják, mit tesz hozzá az ő feladatuk a jövőbeli sikerekhez. Ez céltudatosabbá teszi őket és ad egy fókuszt a munkájuknak. Hasznosnak érzik magukat, hogy hozzátehetnek a vállalati kép fenntartásához, fejlesztéséhez. 

Ehhez folyamatosan beszélgetni, kommunikálni kell a munkavállalókkal, ami vezetőként nem kevés elkötelezettséget kíván, de többszörösen megéri.

Vezetőként rendszeresen beszélgetni kell a kollégákkal arról, hogy érzik magukat a cégnél
Vezetőként rendszeresen beszélgetni kell a kollégákkal arról, hogy érzik magukat a cégnél

3. Jutalmazza a pozitív eredményeket!

Nem arról van szó, hogy minden sikert hatalmas jutalmakkal kell honorálni és rengeteg pluszt pénzt költeni elismerésekre. A munkatársaknak azonban érezniük kell, hogy a cég elvárásainak teljesítése esetén a vállalat értékeli a dolgozót. Minden munkatárs másként motiválható és mindenki más jutalomnak örül. 

Miután jobban megismerte munkavállalóit, érdemes egy olyan jutalmazási rendszert kiépíteni, amivel személyesen ismerheti el a dolgozó teljesítményét. Ez lehet egy esemény belépő, ajándékkártya, vásárlási utalvány, esetleg egy közös ebéd, bármi. Fontos azonban, hogy a jutalom a munkavállaló munkájának valódi elismerését jelentse!

4. Építsen csapatot!

A munkatársak hatékony együttműködése a dolgozók és a vállalat számára is fontos. Ezért meg kell találni azokat az erőforrásokat és eszközöket, amelyek lehetővé teszik, hogy a munkavállalók valódi csapattá kovácsolódjanak. 

Ez lehet egy rendszeres, heti szintű apró program, például egy közös, kötetlen kávézás, de egy vagy több napos csapatépítő esemény is. A lényeg, hogy sose legyen kötelező! Ha a munkavállaló jól érzi magát a munkahelyén, nem fogja kihagyni ezeket a közös lehetőségeket.

A motivált munkavállalókból álló, igazi csapat a sikeres működés egyik alapeleme
A motivált munkavállalókból álló, igazi csapat a sikeres működés egyik alapeleme

5. A folyamatos fejlődés biztosítása

Hatalmas motiváló erővel bír, ha a munkavállaló számára biztosítva van, hogy folyamatosan fejlessze készségeit. Ez pedig hosszú távon az üzleti sikerhez is nagymértékben hozzájárul. Amennyiben szükséges, alakítsa át a feladatokat és a felelősségeket úgy, hogy a munkavállalók maximálisan kihasználhassák azokat a képességeiket, amiben jók. 

Biztosítson számukra olyan fejlődési lehetőségeket, amiben tovább kamatoztathatják tehetségüket. 

6. Mutasson példát vezetőként!

Egy csapat folyamatosan figyeli a vezetőjét. Ezért dolgozzon és viselkedjen úgy, ahogy szeretné, hogy a munkavállalói is tegyék. Ha látják, hogy Ön igyekszik a legjobbat kihozni a munkájából és pozitívan áll a kihívásokhoz, nem söpri a szőnyeg alá a problémákat, hanem igyekszik megoldani azokat, ők is így fognak tenni. Közvetítsen feléjük stabilitást és éreztesse velük, hogy Ön egy rendkívül megbízható pont a vállalat életében. 

Ne felejtse el, az elégedett és motivált munkavállaló az alapja az erős vállalati kultúrának!

Munkaerőre van szüksége?

Beszélgessünk HR-igényeiről, jelentkezzen most!

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kategóriák

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

"*" a kötelező mezőket jelöli

Hidden
YYYY dot MM dot DD
Kérjük, nyilatkozzon:*

Hova küldhetjük az e-könyvet?

"*" a kötelező mezőket jelöli

Hidden
YYYY dot MM dot DD
Kérjük, nyilatkozzon:*