Ezekre figyeljen a munkaerő kölcsönző partner kiválasztásakor

A HR szolgáltató partner olyan cég, amely segít a munkáltatóknak a munkaerő toborzásában, kiválasztásában, képzésében, fejlesztésében, értékelésében, jutalmazásában, motiválásában, a dolgozók megtartásában, és egyéb HR feladatokban. A munkaerő-toborzás egy olyan folyamat, amely során egy külső partner bevonásával sok felmerülő problémától megkímélheti magát a vállalat. A HR szolgáltató partner kiválasztása egy fontos döntés, amely nagyban befolyásolhatja a cég működését, hatékonyságát, versenyképességét és munkaerő-gazdálkodását. 

Sokszor a cég saját HR osztályának nincs kapacitása az új munkaerő keresésével foglalkozni. Vannak ráadásul olyan speciális helyzetek – pl. külföldi munkaerő-kölcsönzés, vagy egyszerre nagyobb létszámú felvétel – amikor mindenképpen javasolt külső segítséget kérni. A külsős partner lehet munkaerő-közvetítő ügynökség, mint amilyenek a fejvadász és HR tanácsadó cégek, vagy munkaerő-kölcsönző vállalkozás is.

Egy jó HR szolgáltató partnerre a toborzás első pillanatától kezdve számíthat
Egy jó HR szolgáltató partnerre a toborzás első pillanatától kezdve számíthat

A munkaerő-kölcsönzés, mint profi HR szolgáltatás

A munkaerő kölcsönzés egy olyan szolgáltatás, amelyet a HR szolgáltató partner nyújthat a munkáltatónak, és amelynek során a HR szolgáltató partner bocsátja a dolgozókat a munkáltató rendelkezésére egy meghatározott időtartamra, vagy egy adott feladat elvégzésére. A munkaerő-kölcsönző cégek jellemzően inkább kékgalléros munkavállalókat közvetítenek, de egyre több fehér galléros munkakörben is a vállalatok rendelkezésére állnak.  Rendszerint meghatározott időre közvetítik ki a munkavállalókat és a dolgozók nem kerülnek a cég állományába. A cégek munkaköri leírásának megfelelően a HR szolgáltató szűri a jelentkezőket, a gyakorlatuk, végzettségük egyéb fontos képességek és készségek alapján. A toborzás mellett a munkaerő kölcsönző cégek minden kapcsolódó folyamatban támogatják a vállalatokat, cégeket a munkavállalók alkalmazásában. Ilyen például a kiválasztás, a munkaviszony létesítésével, megszüntetésével járó adminisztráció, a bérszámfejtés, az állomány kezelés, szállásolás stb.

A munkaerő kölcsönzés előnyei

Rugalmas munkaerő-beosztás

A munkaerő kölcsönzés segítségével a munkáltató könnyen és gyorsan alkalmazkodhat a munkaerő-igényének változásaihoz, és nem kell hosszú és bonyolult felvételi folyamatokat lefolytatnia. A munkáltató a HR szolgáltató partnertől kérheti a szükséges számú és képzettségű munkavállalót, akik rövid időn belül megkezdhetik a munkát.

Magasabb munkaerő-minőség

A munkaerő kölcsönzés segítségével a munkáltató magasabb munkaerő-minőséget érhet el, mert a HR szolgáltató partner gondoskodik a munkavállalók kiválasztásáról, képzéséről, fejlesztéséről, értékeléséről és motiválásáról. A HR szolgáltató partner csak olyan munkavállalókat bocsát a munkáltató rendelkezésére, akik megfelelnek a munkáltató elvárásainak, és akik rendelkeznek a szükséges szakmai és személyes készségekkel, tapasztalatokkal és attitűdökkel. A munkáltató így szinte biztos lehet abban, hogy a munkavállalók képesek elvégezni a rájuk bízott feladatokat, és hozzájárulni a cég sikeréhez.

Külföldi munkaerő kölcsönzés

A munkaerő kölcsönzők többsége külföldi munkaerő-közvetítésével is foglalkozik. A toborzás esetükben akár 12 hetet is igénybe vehet, ezt egy külső HR partner teljes egészében lebonyolítja. Jelenleg a minősített munkaerő kölcsönző cégek – köztük a Jobtain is – toborozhatnak az egyes hiányszakmákra EU-n kívüli országokból munkavállalókat egyszerűsített, engedélymentes eljárásban. Olyan területekről közvetítenek munkavállalókat a vállalatok felé, mint például a Fülöp-szigetek, és további belső-ázsiai országok vendégmunkásainak megérkezésére is lehet számítani. A gyárak esetében a munkaerő behozatala elengedhetetlen, nemzetgazdasági jelentősége van a versenyképesség és termelékenység megtartásának.

A munkaerő-kölcsönző cégek ismerik a külföldi munkaerő szokásait, motivációját, segítenek nekik a beilleszkedésben. Külföldről munkaerőt behozni nagyon sok ismeretet és tapasztalatot igényel. Egy profi, minősített munkaerőkölcsönző cég a folyamatot teljes egészében kezeli, erőforrásait erre összpontosítja, így a partnercégnek már csak a betanítással kell foglalkoznia. Egy jó HR partnernek jók a kapcsolatai minden olyan hatósággal, nagykövetséggel, amelyek munkája elengedhetetlen a gyors ügyintézéshez. A toborzásban a HR szolgáltató tudja irányítani a kinti toborzó partnercéget, hogy tényleg a legalkalmasabb jelölteket találja meg. Be tudja mutatni számukra a leendő munkahelyüket, szálláshelyeket és a juttatási csomagokat. A sikeres toborzás után az onboarding folyamatban is segíteni kell a külföldi munkaerőt, mégpedig a kulturális különbségeket szem előtt tartva.

A munkaerő-kölcsönző cégek profin, gyorsan és hatékonyan szűrik a jelentkezőket
A munkaerő-kölcsönző cégek profin, gyorsan és hatékonyan szűrik a jelentkezőket

Így válasszon HR szolgáltató partnert

A HR szolgáltató partner választásakor számos szempontot érdemes figyelembe venni.

Szakértelem és tapasztalat

A jó HR szolgáltató partner megfelelő szakértelemmel és tapasztalattal bír a HR területén, ismeri a munkaerőpiacot, a jogszabályokat, a legjobb gyakorlatokat, és a legújabb trendeket. A minősített munkaerő kölcsönző cégek olyan jogászokkal dolgoznak együtt, akik tökéletesen tisztában vannak az előírásokkal és azok betartásában segítik a cégeket.  Gyanús lehet, ha a HR partner nincs tisztában a jogszabályi környezettel.  A HR szolgáltató partnerek referenciáiból kiderül, hogy korábban már sikeresen végrehajtott hasonló projekteket, és ügyfelei elégedettek. A HR szolgáltató partnernek képesnek kell referenciákat, portfóliót, tanúsítványokat, és eredményeket bemutatnia, amelyek alapján a munkáltató eldöntheti, hogy megfelel-e az elvárásainak.

Szolgáltatások és árak

A HR szolgáltató partnernek világosan és részletesen le kell írnia, hogy milyen szolgáltatásokat nyújt, és azok mennyibe kerülnek. A szolgáltatásoknak testreszabhatóaknak, rugalmasaknak, és átláthatóaknak kell lenniük, és meg kell felelniük a munkáltató igényeinek, céljainak, és költségkeretének. A profi és törvényesen működő HR szolgáltató partner nem számol fel rejtett költségeket, vagy túl magas díjakat, és nem kínál alacsony minőségű, vagy irreleváns szolgáltatásokat. A HR szolgáltató partnernek versenyképes, de reális árakat kell meghatároznia, és meg kell indokolnia, hogy miért éri meg az árát. Magyarországon a munkaerő-közvetítést kormányrendelet szabályozza és jogilag is számos előírásnak kell megfelelni a közvetítő cégeknek. Díjazásuk nagyon változó. Függ attól, hogy milyen széles szolgáltatás csomagot vesz igénybe a megrendelő és a kiválasztás mely folyamatait végezteti el a közvetítő céggel. A munkaerő-kölcsönző partner kiválasztásánál gyanús kell, hogy legyen, ha valaki nagyon kedvező áron vagy szinte ingyen ígér munkaerőt. Az sem szabályos, ha a dolgozótól kérnek pénzt azért, hogy külföldi munkát ajánljanak számára. Gyakori, hogy a túl olcsó szolgáltatásról később kiderülnek a rejtett költségek.

Kommunikáció és együttműködés

A profi HR szolgáltató partnernek hatékonyan és rendszeresen kommunikálni a munkáltatóval, és együttműködik vele a HR projektek megvalósításában. A HR szolgáltató partnernek meg kell értenie a munkáltató üzleti stratégiáját, kultúráját, értékeit, és elkötelezettségét, és ennek megfelelően kell kiválasztania, kezelnie, és fejlesztenie a munkaerőt. A HR szolgáltató partnernek nyitottnak, őszintének, proaktívnak, és innovatívnak kell lennie. Kiemelten fontos a kommunikáció: a HR szolgáltató partnernek rendszeresen visszajelzést kell adnia, és fogadnia a munkáltatótól, és folyamatosan javítania kell a szolgáltatásainak minőségét és hatékonyságát.

Egy megbízható HR partner a vállalat legfőbb támasza munkaerő kérdésekben
Egy megbízható HR partner a vállalat legfőbb támasza munkaerő kérdésekben

A HR szolgáltató, munkaerő-kölcsönző partner kiválasztása tehát egy olyan folyamat, amely alapos kutatást, összehasonlítást és megfontolást igényel. A munkáltatónak nem szabad csak az ár alapján döntenie, hanem figyelembe kell vennie a HR szolgáltató partner szakértelmét, tapasztalatát, szolgáltatásait, kommunikációját, és az együttműködés kereteit. Ha a munkáltató megtalálja a számára legmegfelelőbb HR szolgáltató partnert, akkor hosszú távú és eredményes együttműködést alakíthatnak ki. Egy szakértő külső partner megbízásával a munkáltató olyan előnyökhöz jut már a toborzási folyamat során, amelyre a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetet figyelembe véve a korábbi évekhez képest még inkább szüksége van a cégeknek.

Munkaerőre van szüksége?

Beszélgessünk HR-igényeiről, jelentkezzen most!

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kategóriák

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

"*" a kötelező mezőket jelöli

Hidden
YYYY dot MM dot DD
Kérjük, nyilatkozzon:*

Hova küldhetjük az e-könyvet?

"*" a kötelező mezőket jelöli

Hidden
YYYY dot MM dot DD
Kérjük, nyilatkozzon:*