Erre fókuszáljon HR-esként évvégén

Amíg mindenki az ünnepekre és az évvégi pihenésre készül, addig a HR szakemberek számára munka szempontjából ez az év egyik legzsúfoltabb időszaka. A karácsonyi bulik, évértékelő céges események, bónuszok kiosztása stb. mind-mind hozzáadódnak a szokásos teendők mellé. Ezek azonban rendkívül fontos feladatok a cég életében, mutatjuk miért!

HR-esként stresszes az ünnepi időszak, de van megoldás
HR-esként stresszes az ünnepi időszak, de van megoldás

Az elismerés különösen fontos

Minden cégvezető azt szeretné, hogy az ünnepi időszak után az alkalmazottak kipihenten, boldogan és motiváltan térjenek vissza a munkahelyükre és pozitívan tekintsenek az előttük álló újévre. Kiemelten fontos tehát kihasználni az évvégi hangulatot az ünneplésre és az elismerésre. Meg kell köszönni a munkavállalók egész éves munkáját. Ez fontosabb, mint sokan gondolnák, mivel számos kutatás rámutatott már arra, hogy a január és február az álláskeresés egyik legnépszerűbb időszaka. 

Sokan tesznek olyan újévi fogadalmat, hogy az év elején munkát váltanak. A karácsony ezért kulcsfontosságú alkalom arra, hogy a cég emlékeztesse a munkatársakat, miért jó a vállalatnál dolgozni! Ez megtörténhet egy különleges céges rendezvényen, vagy akár egy munkanapon, délutáni program keretében. A cél, hogy a munkavállalók elkötelezettebbnek és motiváltabbnak érezzék magukat.

Pozitív kommunikáció

Decemberben készítsen összefoglalót a vállalat év során elért eredményeiről és a következő évi tervekről. A cél, hogy köszönetet mondjon a munkavállalóknak, és úgy mutassa be számukra az előttük álló évet, hogy felvázol néhány kulcsfontosságú célt és projektet, aminek természetesen ők is részesei lesznek. Ez történhet e-mailben az ügyvezető nevében, vagy közvetítheti a fő üzeneteket személyesen egy csapatértekezleten, vállalati rendezvényen.

A dolgozók munkáját hasznos ajándékokkal, bónuszokkal is megköszönheti
A dolgozók munkáját hasznos ajándékokkal, bónuszokkal is megköszönheti

Rugalmasság a karácsonyi szabadságokban

Az ünnepi időszak még nagyobb kihívást jelenthet a HR számára, ha olyan munkahelyről van szó, amely az ünnepek idején sem áll le és így lesznek olyan kollégák, akiknek dolgozni kell. A fizetett szabadsággal való rugalmasság és a távmunka – amennyiben a munkakör jellege ezt engedi – azok számára, akik ebben az időszakban dolgoznak, már egy pozitív gesztus lehet a munkavállalók felé. 

Ha még nincs, érdemes egy olyan szabályzatot kidolgozni a cégnél, amely lehetővé teszi, hogy mindenki két-három éves ciklusban karácsonykor szabadságra mehessen, így mindenki számára lesz lehetőség az ünnepeket a családdal tölteni. 

HR-esként kiemelten oda kell figyelni a dolgozók különböző vallási nézeteire, és azokra a dolgozókra is, akik esetleg nem ünneplik a karácsonyt. Lehet, hogy az ünnepi időszakban a munkaszüneti napokat a vallásuknak megfelelő ünnepnapokra szeretnék cserélni. Ennek elősegítése nagyszerű módja lehet annak, hogy megmutassa, minden dolgozó értékes és megbecsült tagja a szervezetnek.

A karácsonyi partit a legtöbb munkavállaló szereti

Nem számít, mekkora cégről van szó, mindig jó ötlet, ha lehetőséget ad a vezetőség az alkalmazottaknak arra, hogy kicsit „kiengedjék a gőzt” egy karácsonyi partin vagy egy kötetlen ebéden. Ez is kiváló lehetőség arra, hogy megköszönje a dolgozók egész éves munkáját és hogy azok a kollégák is találkozhassanak és beszélgethessenek egymással, akik egyébként eltérő területen vagy munkaidőben dolgoznak a cégnél. 

Bármennyire is megterhelő lehet egy HR-esnek az évvégi hajrában még a karácsonyi rendezvénnyel is foglalkozni, mindenképpen megéri, ugyanis a dolgozók az éves céges események közül a karácsonyit várják a legjobban.

A karácsonyi céges rendezvények szinte 100%-ban jól sülnek el
A karácsonyi céges rendezvények szinte 100%-ban jól sülnek el

Az éves szabadságot egész évben ösztönözni kell

Ha a dolgozók egész évre elosztva veszik ki éves szabadságukat, javíthatja jólétüket, termelékenységüket és boldogságukat. Gyakran előfordul, hogy a munkavállalók nem sokkal év vége előtt szembesülnek azzal, hogy még rengeteg szabadnapjuk „maradt bent” a cégnél. Ilyenkor sokan őrült kapkodásba kezdenek, hogy még év végéig kivegyék azokat. 

Ez elkerülhető, ha egész évben figyel a HR arra, hogy ösztönözze a dolgozókat a szabadságok elosztására. Ezzel elkerülhető egy újabb karácsony előtti „őrület”. 

A pszichés támogatás is elengedhetetlen

A karácsony sokak számára rendkívül stresszes időszak, ezért nem mindenki élvezi a készülődést. Előfordulhat, hogy a dolgozók munkateljesítményét is csökkenti ez a hangulat. Sokan szembesülnek év végén kiégéssel, vagy éppen a magánéletük nem túl harmonikus és most az ünnepi időszakban ennek hatása hatványozottabban megjelenik. 

A HR-nek ezeket érdemes figyelembe venni és támogatásáról biztosítani a munkavállalókat. Lehet ez a belső hálózaton keresztül megosztott néhány tipp a karácsonyi időszak „túlélésére”, de komolyabb esetekben szakember segítségét is felajánlhatja a cég a kollégáknak. Ez rendkívül hasznos, hiszen érzik a dolgozók, hogy a vállalat nem engedi el a kezüket a nehezebb időszakaikban sem.

Munkaerőre van szüksége?

Beszélgessünk HR-igényeiről, jelentkezzen most!

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kategóriák

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

"*" a kötelező mezőket jelöli

Hidden
YYYY dot MM dot DD
Kérjük, nyilatkozzon:*

Hova küldhetjük az e-könyvet?

"*" a kötelező mezőket jelöli

Hidden
YYYY dot MM dot DD
Kérjük, nyilatkozzon:*