Felkészül a HR szakma: mit tartogat 2024?

A 2024-es év nagy kihívásokat és lehetőségeket tartogat a HR szakma számára. A munkaerő-megtartás és a toborzás hatalmas kihívások elé állítja a kisebb cégeket és a nagyobb vállalatokat egyaránt. A HR-nek nem csak alkalmazkodnia kell a változó munkaerőpiaci igényekhez, hanem vezető szerepet is kell vállalnia a jövő alakításában. Mutatjuk azt az öt fő területet, amelyre az HR-nek 2024-ben koncentrálnia kell: a vezetők és menedzserek fejlesztése, a szervezeti kultúra, a HR technológia, a változásmenedzsment, valamint a karrierkezelés és a belső mobilitás. Nézzük, melyik mit jelent pontosan!

Technológia a HR szolgálatában

A HR technológiák folyamatos fejlődése új kihívásokat és lehetőségeket jelent a HR számára, ezért fontos, hogy a HR felkészüljön a változásokra, és megfelelően válassza ki, vezesse be és használja a technológiákat.  A mesterséges intelligencia (AI) és a generatív AI egyre nagyobb szerepet kap a HR folyamatokban, például a kiválasztásban, a fejlesztésben, a jutalmazásban és a munkaerő-tervezésben. Az AI segíthet a HR-nek automatizálni a rutinfeladatokat, javítani a döntéshozatalt, előrejelezni a kockázatokat és lehetőségeket, valamint személyre szabni az alkalmazotti élményt.

A mesterséges intelligencia segít szűrni a jelentkezők között
A mesterséges intelligencia segít szűrni a jelentkezők között

fizetési átláthatóság eszközei és technológiái szintén folyamatosan fejlődnek és 2024-ben egyre inkább elterjednek. Ezek a technológiák segítik a HR-t a bérpolitika kialakításában és kommunikációjában. A fizetési átláthatóság pedig növelheti az alkalmazottak elégedettségét, elkötelezettségét és bizalmát, valamint elősegítheti a diverzitást és az inkluziót. 

Az alkalmazotti élmény platform (EXP) egy új típusú HR technológia, amely integrálja a különböző HR rendszereket és alkalmazásokat, és egy központi felületet biztosít az alkalmazottak számára. Az EXP célja, hogy javítsa az alkalmazottak élményét, produktivitását és jólétét, valamint erősítse a szervezeti kultúrát és elkötelezettséget. Az EXP lehetővé teszi a HR-nek, hogy jobban megismerje az alkalmazottak viselkedését, preferenciáit és visszajelzéseit, és ennek alapján alakítsa ki a HR stratégiáját. Az alkalmazotti élmény platformba (EXP) számos HR folyamatot lehet integrálni, amellyel egyszerűbbé, gyorsabbá és hatékonyabbá tehető a HR munkája:

  • A toborzás és kiválasztás folyamata, amely segíti a HR-t a legjobb jelöltek megtalálásában, értékelésében és bevonásában, valamint az új belépők betanításában és integrálásában
  • A fejlesztés és képzés folyamata, amely segíti a HR-t a munkavállalók készségeinek és kompetenciáinak felmérésében, fejlesztésében és nyomon követésében, valamint a tanulási lehetőségek és anyagok biztosításában
  • A jutalmazás és elismerés folyamata, amely segíti a HR-t a munkavállalók teljesítményének és elégedettségének mérésében, valamint a bérpolitika, a juttatások, a bónuszok és az elismerések kialakításában és kommunikációjában
  • A munkavállalói elkötelezettség és elégedettség folyamata, amely segíti a HR-t a munkavállalók hangulatának, véleményének és visszajelzésének gyűjtésében, elemzésében és kezelésében, valamint a munkahelyi légkör, a kultúra és a jólét javításában
Az AI széleskörű alkalmazása még nem, de terjedése várható 2024-ben
Az AI széleskörű alkalmazása még nem, de terjedése várható 2024-ben

A HR technológiákkal kapcsolatban a HR szakemberek nagyrésze még bizonytalan, azonban itt kopogtatnak a küszöbön. Ez az év, ha nem is a széles körű alkalmazásuk elterjedéséről fog szólni, annyi biztos, hogy foglalkozni kell velük, meg kell ismerni az egyes technológiákat és fel kell mérni, hova illeszthető be a mindennapi munka során. 

Fókuszban a belső mobilitás 

A belső mobilitás a HR-ben azt jelenti, hogy a munkavállalók szerepet, pozíciót, területet vagy projektet válthatnak a szervezeten belül. Előnye, hogy növeli az alkalmazottak elégedettségét, elkötelezettségét, motivációját és lojalitását, valamint csökkenti a fluktuációt és a toborzási költségeket. 

A belső mobilitás kiemelten fontos terület lesz 2024-ben, mert a változó munkaerőpiaci és gazdasági környezetben a szervezeteknek rugalmasan kell alkalmazkodniuk az új igényekhez és lehetőségekhez. A munkavállalók át- és továbbképzése minden eddiginél nagyobb hangsúlyt kaphat idén. A munkaerő fejlesztése, a folyamatos tanulás és az új készségek elsajátítása elengedhetetlen a versenyképesség fenntartásához, amiben a szervezeti kultúrának is támogatnia kell a munkavállalókat. 

A belső mobilitás emellett segíthet a szervezeteknek megtalálni és megtartani a tehetségeket, fejleszteni a munkavállalók készségeit és kompetenciáit, valamint kihasználni a rejtett potenciált. A belső mobilitás elősegítése érdekében a HR-nek olyan stratégiákat és eszközöket kell alkalmaznia, amelyek támogatják a karrier-menedzsmentet, a készségfelmérést, a továbbképzést, a szervezettervezést és a változásmenedzsmentet.

A menedzserek motiváltságának fenntartása kulcskérdés lesz 2024-ben
A menedzserek motiváltságának fenntartása kulcskérdés lesz 2024-ben

Változásmenedzsment: miben segíti a HR-t?  

A változásmenedzsment egy fontos eszköz a HR számára. Hozzájárul a szervezet sikeréhez és versenyképességéhez, valamint a munkavállalók jólétéhez és fejlődéséhez. A változásmenedzsment 2024-ben a HR-ben azért lesz kiemelten fontos, mert a HR-nek szembe kell néznie a gyorsan változó üzleti és technológiai környezettel, amely új kihívásokat és lehetőségeket jelent a szervezetek számára. 

A HR-nek nem csak alkalmazkodnia kell a változásokhoz, hanem vezető szerepet is kell vállalnia abban, hogy a szervezetet és a munkavállalókat felkészítse és támogassa a változásokban. A változásmenedzsment segít a HR-nek a következő célok elérésében:

  • A munkavállalók motiválása, elkötelezettségének növelése, elégedettségének javítása és megtartása
  • A munkavállalók készségeinek és kompetenciáinak fejlesztése, hogy megfeleljenek az új szerepeknek és feladatoknak
  • A szervezeti struktúra, folyamatok és rendszerek optimalizálása, hogy növeljék a hatékonyságot, a rugalmasságot és az innovációt
  • A szervezeti kultúra fejlesztése, hogy összhangban legyen az üzleti stratégiával, a piaci igényekkel és a munkavállalói elvárásokkal.
A gyorsan változó környezet a HR-től is azonnali reakciót kíván 2024-ben
A gyorsan változó környezet a HR-től is azonnali reakciót kíván 2024-ben

Szervezeti kultúra fejlesztés, mint kiemelt HR terület

2024-ben kiemelt fókuszt kap a szervezeti kultúra fejlesztése. Amennyiben ez tökéletes összhangban van az üzleti stratégiával, a piaci igényekkel és a munkavállalói elvárásokkal, támogatja a diverzitást, az elkötelezettséget és a jólétet, ezek pedig rendkívül fontos területek lesznek 2024-ben. vezetők és menedzserek fejlesztése szintén kiemelt figyelmet kap az idén a HR-ben. Kutatások és tapasztalatok szerint ugyanis egyre kevésbé motiváltak a vezető pozíciókban dolgozó szakemberek, egyre jellemzőbb körükben a túlfáradás, kiégés. A jelenlegi munkaerőpiaci környezetben azonban még inkább szükség van az olyan vezetőkre, akik képesek irányítani, inspirálni, motiválni és támogatni a munkavállalókat, valamint kezelni a változásokat, a kockázatokat és a konfliktusokat.

Munkaerőre van szüksége?

Beszélgessünk HR-igényeiről, jelentkezzen most!

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kategóriák

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

"*" a kötelező mezőket jelöli

Hidden
YYYY dot MM dot DD
Kérjük, nyilatkozzon:*

Hova küldhetjük az e-könyvet?

"*" a kötelező mezőket jelöli

Hidden
YYYY dot MM dot DD
Kérjük, nyilatkozzon:*