7 tudnivaló a Fülöp-szigeteki munkaerő foglalkoztatásához

A megváltozott gazdasági helyzet és az ukrán háború hatásai ellenére folyamatosan munkaerőhiánnyal küzdenek egyes iparágak Magyarországon. A könnyített foglalkoztatásnak köszönhetően egyre elterjedtebb a külföldi munkaerő kölcsönzése. Több cég foglalkoztat munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül ázsiai munkavállalókat. HR szolgáltatóként élen járunk az ázsiai munkaerő közvetítésében. Mutatunk 7 fontos tényt, amit mindenképpen tudnia kell, ha Fülöp-szigeteki munkavállalók alkalmazásán gondolkozik!  

1. Fülöp-szigeteki munkaerő alkalmazása

Az ázsiai országokban régóta bevett szokás, hogy a lakosság nagyobb része külföldön vállal munkát. Az ázsiai munkavállalók foglalkoztatásának egyik legfőbb előnye, hogy nagy létszámban érhetőek el és körükben viszonylag alacsony a fluktuáció. 

A fülöp-szigeteki családoknál például teljesen természetes az, ha az egyik szülő, vagy akár mindkettő külföldön dolgozik és az unokatestvérek, valamint a nagyszülők látják el a gyerekeket. Emellett a filippin emberek rendkívül tisztelettudóak, precízek és alázatosak, emiatt pedig nagyon jól integrálhatók a gyári és multinacionális környezetbe egyaránt. 

Itthon is az utóbbi években a Fülöp-szigeteki munkaerő alkalmazása terjedt el leginkább. Nem véletlen: megbecsülik a munkájukat, motiváltak, lelkesek, barátságosak, nyitottak, hamar felveszik az itthoni ritmust és könnyen beilleszkednek.

A Fülöp-szigeteki munkaerő alkalmazása mára bevett gyakorlat Magyarországon
A Fülöp-szigeteki munkaerő alkalmazása mára bevett gyakorlat Magyarországon

A Fülöp-szigeteken a gazdaságpolitika egyik alappillére a szabályozott „munkaerő-kivitel”. A kormány állami programok keretében komoly hangsúlyt fektet a fiatalok ilyen irányú képzésére, az angol nyelvoktatásra, nemzetközi szintű versenyképességük növelésére.  

A Fülöp-szigeteki munkavállalók alkalmazása ezzel párhuzamosan az ázsiai ország szigorú kormányzati szabályainak való megfelelést is magában foglalja. Ez megakadályozza a végleges migrációt és nagyon szigorú rendszer alapján szűri a munkavállalókat. 

2. Fülöp-szigeteki munkaerő toborzás – a HR szolgáltató megoldja

A munkaerő-kölcsönző cégek igénybevételével a cég számos teendőtől megkíméli magát. Ilyen az időigényes, akár 12 hetet is igénybe vevő toborzás. A cégek munkaköri leírásának megfelelően a HR szolgáltató szűri a jelentkezőket, a gyakorlatuk, végzettségük, nyelvismeretük alapján. 

A toborzás mellett a munkaerő-kölcsönző cégek minden kapcsolódó folyamatban támogatják a vállalatokat, cégeket a külföldi munkavállalók alkalmazásában. Ilyen például a kiválasztás, a munkaviszony létesítésével, megszüntetésével járó adminisztráció, a bérszámfejtés, az állomány kezelés, szállásolás stb.

A HR szolgáltató a kiválasztást is végig nyomon követi
A HR szolgáltató a kiválasztást is végig nyomon követi

A Fülöp-szigeteki munkavállalók beutaztatása is a HR szolgáltató feladatai közé tartozik, ha egy vállalat munkaerő-kölcsönző cég szolgáltatásait veszi igénybe. A HR partner gondoskodik a kölcsönzött munkaerő reptérről a szállásig való eljuttatásáról, sőt a szállásoltatást is megoldja, ha erre van igény. 

Ázsiából egyébként már korábban is sok munkavállaló érkezett hazánkba, de ezek egyéni beutazások voltak és sajnos sok probléma adódott az ilyen jellegű foglalkoztatásból. A munkaerő kölcsönzés jogi keretei viszont a visszaéléseket is megszüntetik. 

3. Fülöp-szigeteki munkavállalók jól beszélnek angolul

A munkaerő kölcsönző cégek általában olyan vállalatokhoz közvetítik ki a Fülöp-szigeteki munkavállalókat, ahol angol nyelvtudással jól elboldogul a dolgozó. A gyárak utasításai is általában angolul vannak, a Fülöp-szigeteki vendégmunkások többsége pedig nagyon jól beszél angolul, köszönhetően a kormány oktatási programjának. Ennek köszönhetően nem kell számolni drága fordítási és tolmácsolási költségekkel, a mindennapi munka gördülékenyen halad a nyelvi különbségek ellenére is. 

4. Fülöp-szigeteki munkavállalók szokásai és ünnepei

A külföldi kölcsönzött munkavállalók esetében nagyon fontos, hogy be tudjanak illeszkedni az új környezetükbe és azonosulni tudjanak a befogadó ország kultúrájával. Ami a szabadidő eltöltését illeti, a filippin lakosok szívesen sportolnak, és mivel vallásosak, fontos számukra a templomba járás. Valamint talán kevesen tudják róluk, de imádják a karaoket.

A Fülöp-szigeteki munkavállalók lelkiismeretesek és komolyan veszik a feladataikat
A Fülöp-szigeteki munkavállalók lelkiismeretesek és komolyan veszik a feladataikat

Az elmúlt években a Jobtain-nél mi is nagyon sok kutatást végeztünk azzal kapcsolatban, hogy melyik az a nemzet vagy ország, aminek a lakosai kultúrájukban, világnézetükben, alkalmazkodóképességükben, legközelebb állnak az európai lakossághoz. 

Azt tapasztaltuk, hogy a Fülöp-szigeteki emberek abszolút közéjük tartoznak. Értékrendjük tényleg közel áll a miénkhez, és ez nagyban megkönnyíti a beilleszkedést mind a munkahelyi mind a privát életben. Rendkívül családcentrikusak. 

5. Fülöp-szigeteki munkavállalók alkalmazásával kapcsolatos jogszabályi kötelezettségek

A kölcsönzött munkavállalókra is vonatkozik a munka törvénykönyve. A törvény előírja, hogy mindenkinek ugyanannyi fizetés jár azonos pozícióban, így a külföldi kölcsönzött munkatárs sem kereshet kevesebbet, mint a magyar. Tehát nem lehet olcsóbban foglalkoztatni őket és tévhit, hogy a magyarok elől veszik el a munkát. 

Sőt, a Fülöp-szigeteken például szabályok írják elő, hogy külföldi munkavállalás esetén mennyi a kötelező minimálbér. A legtöbb ország minősíti a közvetítőket és az országokat is, ahova dolgozni mennek a munkavállalóik. 

6. Ázsiai munkavállalók foglalkoztatásának szabályai

Nyár óta jelentősen leegyszerűsödött itthon az ázsiai munkavállalók – köztük a Fülöp-szigeteki munkaerő – foglalkoztatása is. A kormány ugyanis lazított a munkavállalás feltételein, és a minősített munkaerő-kölcsönző cégek – köztük a Jobtain is – különböző engedélyek beszerzése nélkül egyszerűsített eljárás keretében foglalkoztathatják egyes országok állampolgárait. 

Azok a közvetítők, akik megfeleltek a feltételeknek az egyes hiányszakmáknál EU-n kívüli országokból is toborozhatnak ilyen egyszerűsített, engedélymentes eljárásban. A minősített kölcsönzői státusszal bíró cégek egyszerű tartózkodási engedéllyel toboroznak, ezzel jelentősen rövidebb idő alatt munkába állhatnak a külföldi kölcsönzött munkavállalók.

A kölcsönzött ázsiai munkavállalók egyszerűsített eljárásban foglalkoztathatók itthon
A kölcsönzött ázsiai munkavállalók egyszerűsített eljárásban foglalkoztathatók itthon

Az ázsiai munkavállalók már munkavállalási engedéllyel és igényelt TAJ számmal érkeznek hazánkba. Kötelező számukra a biztosítás, a szabadnap és túlóra lehetősége, a munka törvénykönyvének megfelelő elszámolás és az ingyenes orvosi ellátás. A nettó garantált havi bért a Fülöp-szigeteki munkaerő esetében a Fülöp-szigeteki hatóságoknak is jóvá kell hagyni. A kölcsönzött munkaerő számára nem megengedett, hogy 90 napon belül munkát váltsanak. 

7. Külföldi munkavállaló szállásolása

A HR szolgáltató cégek vállalják a külföldi munkavállalók szállásolását is. Számukra ugyanis kötelező biztosítani a szállást és étkezést, vagy helyette ezek fedezésére elegendő összeget. Ugyanúgy biztosítani kell a külföldi munkavállaló szállásolása mellett a munkahelyre történő eljutást is. Emellett a munkaszerződésük időtartamára az országba történő be-és kiutaztatás is a feladatok közé tartozik. 

A munkaerő-kölcsönző cégek ezeket mind elvégzik a vállalatok helyett. Emellett megteremtik a külföldi kölcsönzött munkaerő számára a közösségi élet lehetőségét. A HR szolgáltatók általában programokat szerveznek a közösségek számára, segítik őket a hétköznapi rutinfeladatokban, támogatják a beilleszkedésüket, hogy valóban jól érezzék magukat nálunk és hatékony munkaerőként járuljanak hozzá a cégek és az ország sikereihez.

Vegye fel velünk a kapcsolatot, és tervezzük meg együtt a cégéhez legjobban illeszkedő HR megoldást!

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kategóriák

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

"*" a kötelező mezőket jelöli

Hidden
YYYY dot MM dot DD
Kérjük, nyilatkozzon:*

Hova küldhetjük az e-könyvet?

"*" a kötelező mezőket jelöli

Hidden
YYYY dot MM dot DD
Kérjük, nyilatkozzon:*