Hazánk versenyképességének kulcsa: a külföldi munkaerő-toborzás

A HR szolgáltatók szerepe idén még inkább felértékelődik, ugyanis bizonyos szektorokban még mindig jelentős a munkaerőhiány hazánkban. A versenyképesség biztosítása és megtartása érdekében kiemelt figyelmet kap a külföldi munkaerő behozatala, ebben pedig kulcsszerep jut a munkaerő-kölcsönző cégeknek. A Jobtain 2022 augusztusától csaknem ezer Fülöp-szigeteki munkavállalót hozott be hazánkba és segítette elhelyezkedésüket partnereinél. Az igény a munkáltatók és a munkavállalók részéről folyamatos, ezért kiugró emelkedés várható a külföldi munkavállalók állományában idén.

Várhatóan az építőiparban is szükség lehet majd külföldi munkavállalókra
Várhatóan az építőiparban is szükség lehet majd külföldi munkavállalókra

A gyártó szektor, a turizmus-vendéglátás, az egészségügy és a kereskedelem területén van a legnagyobb igény külföldi munkavállalók alkalmazására. Elsősorban fizikai pozíciókra keresnek dolgozókat a cégek, de várhatóan irodai és szakképesítést igénylő munkakörökben is emelkedni fog a külföldiek foglalkoztatása. Az ukrán vendégmunkások számának csökkenésével a harmadik országbeli munkaerő behozatala lesz továbbra is fókuszban. Hogy miért érdemes például Fülöp-szigeteki munkavállalókat foglalkoztatni, arról itt írtunk korábban.

Hibrid modell – ilyen lesz a piac

A magyar gazdaság jelenlegi adottsága, vagyis az általános munkaerőhiány a nagyobb projektek, óriás beruházások mozgásterét is alapvetően befolyásolja. Várhatóan a belföldi és külföldi munkavállalók vegyesen fogják betölteni az újonnan nyíló pozíciókat. A magyar munkahelyek megteremtéséhez tehát összességében már a külföldi dolgozók is jelentősen hozzájárulnak. Amikor a befektetők döntenek egy beruházásról, fontos szempont, hogy milyen gyorsan lehet tömegesen mobilizálni a munkaerőt. Szerencsére a hatékony külföldi toborzás és az engedélyezési eljárásban tett könnyítések lehetővé teszik, hogy rövid idő alatt sikerüljön betölteni az üres pozíciókat.

Hazánkban jelenleg több mint 77 ezer külföldi munkavállaló dolgozik
Hazánkban jelenleg több mint 77 ezer külföldi munkavállaló dolgozik

Az ukrán vendégmunkásokat is pótolni kell

Az ukrán munkavállalók száma Magyarországon több tízezer, annak ellenére, hogy a háború kitörése óta számuk csökken és egyre gyakoribb körükben az elvándorlás más országokba, főleg Nyugat-Európába. A magyarországi munkaerőhiányt az elérhető ukrán kínálat már nem tudja lefedni, ezért az utóbbi években folyamatosan nő a harmadik országbeli, azon belül is a Fülöp-szigeteki dolgozók száma itthon. Körükben a fluktuáció annyira alacsony, hogy gyakorlatilag nem is mérhető, a fix szerződéssel rendelkező munkavállalók betartják a rájuk eső vállalásokat és várhatóan kitöltik a megegyezésben rögzített időtartamot. Korábbi cikkünkben azt is körbejártuk, mit érdemes tudni a külföldi dolgozók adózásáról és bérezéséről!

A szakképesítések elfogadtatása folyamatos kihívás

A külföldi vendégmunkások képzettségi szintje szakmailag is versenyképes, különösen igaz ez néhány ázsiai ország munkavállalóira.  Sokszor azonban az uniós szabályok miatt a vendégmunkások nem dolgozhatnak a képesítésüknek megfelelően, mert a végzettségüket igazoló dokumentumokat nem fogadják el az EU-ban. Vannak ugyan kivételek, de jelenleg az a jellemző, hogy ha valakit szakképzettséget igénylő munkakörben kívánnak foglalkoztatni, akkor a bizonyítvány honosítása során jelentős adminisztrációs akadályba ütköznek. A jövőben ezen a problémán segíthetne, ha az itthoni és egyes harmadik országok szakképzési- és vizsgarendszere között történne egy bizonyos fokú harmonizáció.

A Fülöp-szigeteki dolgozók kifejezetten jó szaktudással rendelkeznek
A Fülöp-szigeteki dolgozók kifejezetten jó szaktudással rendelkeznek

Egy profi, minősített munkaerőkölcsönző cég tud valóban segíteni

Nagyon fontos, hogy minősített, megbízható HR partnert válasszanak a vállalatok. A jó HR partner segít a munkavállalók érzékenyítésében, elvégzi a teljeskörű adminisztrációt, kezeli a kulturális különbségeket, szállásoltat, jogi tanácsadást nyújt, támogatja az onboarding folyamatokat. Ezek mind olyan feladatok, amire a cégek HR részlegének a legtöbb esetben nincs kapacitása.

A munkaerő-kölcsönző partner kiválasztásánál gyanús kell, hogy legyen, ha valaki nagyon kedvező áron vagy szinte ingyen ígér munkaerőt. Az sem szabályos, ha a dolgozótól kérnek pénzt azért, hogy külföldi munkát ajánljanak számára. Gyakori, hogy a túl olcsó szolgáltatásról később kiderülnek a rejtett költségek. Gyanús lehet az is, ha a HR partner nincs tisztában a jogszabályi környezettel. 

A minősített munkaerő-kölcsönző cégek esetében ilyen problémákra nem kell számítani. Hogy mi mindenben segíthet egy profi HR partner, olvassa el itt!

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kategóriák

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

"*" a kötelező mezőket jelöli

Hidden
YYYY dot MM dot DD
Kérjük, nyilatkozzon:*

Hova küldhetjük az e-könyvet?

"*" a kötelező mezőket jelöli

Hidden
YYYY dot MM dot DD
Kérjük, nyilatkozzon:*