Így találja meg a legjobb külföldi munkaerőt

Magyarországon bizonyos területeken évek óta szakemberhiány tapasztalható. Körülbelül 4 millió 700 ezer magyar munkavállaló dolgozik jelenleg, ezzel Európában a hetedik, világszinten a huszadik hazánk a foglalkoztatottság szempontjából. Gyakorlatilag teljes foglalkoztatottságról beszélünk. Ebből is következik, hogy számos vállalat küzd munkaerőhiánnyal és belföldi munkavállalókat már nem talál a nyitott pozíciókra. Amennyiben Ön is külföldi munkaerőt toborozna, mutatjuk hogy találhatja meg a megfelelő szakembereket!

 

A külföldi munkaerőtoborzás 2023-ban kulcskérdéssé vált
A külföldi munkaerőtoborzás 2023-ban kulcskérdéssé vált

Megoldás a munkaerőhiányra: külföldi munkaerő toborzás

Egy vállalat sikerének kulcsa, hogy a munkavállalók eredményesen dolgozzanak. Amennyiben a hazai munkaerőpiacon már nem található olyan szakember, aki eredményesen el tudja látni a feladatát vagy egyszerűen kevés a munkavállaló, a külföldi munkaerő toborzás a megoldás. Külföldi munkavállalókra pedig szükség van Magyarországon, az ország versenyképességének fenntartásához. A külföldi befektetők nem visznek beruházásokat olyan országokba, ahol nem biztosított elegendő dolgozó a munkavégzéshez.

Mielőtt egy vállalat úgy dönt, hogy valóban külföldi munkaerő toborzásba kezd, az alábbi kérdéseket mindenképpen meg kell válaszolnia, hogy sikeres legyen a toborzás.

  • Milyen munkavállalókat keres pontosan, milyen speciális ismeret/képesítés meglétét várja el a külföldi munkatárstól, mennyire fontos a tapasztalat? Amennyiben meghatározott ismeretek szükségesek a pozíciók betöltéséhez, az szűkítheti a lehetséges toborzási országok körét.  A képesítés/szakképzettség ugyanis nem minden országban “takarja” ugyanazt az ismeretet.
  • Milyen nyelven fog kommunikálni a külföldi munkaerővel?
  • A  jogi lehetőségeket és kötelezettségeket is fel kell mérni, illetve a társadalombiztosítási, egészségügyi kérdéseket is körül kell járni.
  • A foglalkoztatás gyakorlati oldalára szintén elő kell készülni. Tud-e például szállást, lakhatást biztosítani a külföldről érkező munkavállalóinak?

Rendkívül nagy felelősség a külföldi kölcsönzött munkaerő foglalkoztatása. A kölcsönzött munkavállalók általában minimum 2 évre írnak alá, ehhez szükség van arra, hogy a cég megvizsgálja, tudja-e biztosítani a foglalkoztatásukat a következő 24 hónapra. Ezek alapján mérlegelni kell a külföldi munkaerő toborzással járó előnyöket, kockázatokat és költségeket.

Külföldi toborzás esetén a küldő ország szabályait is figyelembe kell venni
Külföldi toborzás esetén a küldő ország szabályait is figyelembe kell venni

A stratégia elengedhetetlen külföldi munkaerő toborzás esetén

A toborzási stratégia összeállításánál mindig az igény jelöli ki az alapirányt: a betöltendő munkakör vagy valamilyen szervezeti igény alapján történik majd a jelöltek szűrése. Előbbinél a kompetenciákat vizsgálják, a cél ugyanis az azonnali teljesítmény, utóbbinál a személyiségjegyek a fontosabbak a szaktudásnál, tapasztalatnál. Ezzel kijelölhető a toborzás iránya. A toborzásra elég időt kell hagyni, külföldi munkaerő esetében ez akár 12 hét is lehet, ennek mentén kell felépíteni a stratégiát. 

A sikeres munkaerő-toborzás mindig nagyon összetett folyamat. A munkaerő-toborzási gyakorlatok is eltérőek lehetnek az egyes országokban. Az Európai Unió állampolgárainak joguk van az Unión belül bármely tagállamban dolgozni, alapesetben ehhez még munkavállalási engedély sem szükséges. Esetükben a toborzás ugyanúgy történhet, mint a hazai piacon. Azonban a gazdagági és piaci környezet egyre inkább megkívánja, hogy távolabbi országokból toborozzanak munkavállalókat a cégek, különösen a távol-keleti országokból érkezik egyre több dolgozó Magyarországra. 

A sikeres külföldi munkaerő toborzáshoz ma már elengedhetetlen egy tanácsadó cég, szervezet szakértői munkájának igénybevétele. A külsős partner lehet munkaerő-közvetítő ügynökség, mint amilyenek a fejvadász és HR tanácsadó cégek, vagy munkaerő-kölcsönző vállalkozás is.

Külföldi munkaerő kölcsönzés profi partnerrel

Külföldről munkaerőt behozni nagyon sok ismeretet és tapasztalatot igényel. Egy profi, minősített munkaerő kölcsönző cég a folyamatot teljes egészében kezeli, erőforrásait erre összpontosítja, így a partnercégnek már csak a betanítással kell foglalkoznia. Egy jó HR partnernek jók a kapcsolatai minden olyan hatósággal, nagykövetséggel, amelyek munkája elengedhetetlen a gyors ügyintézéshez. A toborzásban a HR szolgáltató tudja irányítani a kinti toborzó partnercéget, hogy tényleg a legalkalmasabb jelölteket találja meg. Be tudja mutatni számukra a leendő munkahelyüket, szálláshelyeket és a juttatási csomagokat.

A külföldi munkavállaló kezét a felvételt követően sem engedheti el a vállalat
A külföldi munkavállaló kezét a felvételt követően sem engedheti el a vállalat

A sikeres toborzás után az onboarding folyamatban is segíteni kell a külföldi munkaerőt, mégpedig a kulturális különbségeket szem előtt tartva. Mielőtt megérkeznek Magyarországra, egy egész napos orientáció keretében érdemes tájékoztatást adni az országról, a kultúráról, a vallásról, az időjárásról, hogy milyen gyógyszereket hozzanak, hogy hogy öltözzenek, hogy csomagoljanak. Az érkezést követően ennek ellenére elveszettnek érezhetik magukat. Egy “üdvözlő” csomag sokat segíthet nekik a gördülékenyebb beilleszkedésben. Ez egy olyan információs tájékoztató csomag, ami segít a tájékozódásban és összefoglalja, akár térképen is jelölve a közeli éttermeket, boltokat, kórházakat, orvosi rendelőket, a munkahelyet, tartalmaz fontos telefonszámokat, ahol segítséget tudnak kérni.

A munkahelyen a már meglévő munkatársak bevonása a beilleszkedés szempontjából kulcsfontosságú. Tájékoztatni kell őket arról, hogy mikor érkeznek a külföldi munkatársak, pontosan milyen lesz a közös munka, egy társasági esemény pedig segíthet az ismerkedésben. Az adminisztráció és az ügyintézés hosszabb időt vehet igénybe, ezt is mindenképpen bele kell kalkulálni a toborzás folyamatába, mert befolyásolja, hogy mennyi idő után kezdhetik meg a munkát a dolgozók. Ahhoz, hogy minél rövidebb idő alatt munkába állhassanak itthon a külföldi munkavállalók fontos, hogy egy jó HR partner tisztában legyen a jogi folyamatokkal, jogszabályi háttérrel és segítse a cégeket ezek betartásában. A folyamatnak egy nagyon flottul, egymásra épülő, sokszor párhuzamos tevékenységeket tartalmazó folyamatnak kell lennie.

Egy jó HR szolgáltató a külföldi toborzás során minden lépésben segíti a cégeket
Egy jó HR szolgáltató a külföldi toborzás során minden lépésben segíti a cégeket

Fülöp-szigeteki munkavállalók a gyári munkákban élen járnak

A Fülöp-szigeteken például kultúrája van a külföldi munkavégzésnek, így az ottani toborzás nagyon népszerű és sikeres az utóbbi években. Abszolút motiválja az ott élőket, hogy külföldön és főként Európában dolgozhassanak, hiszen ott kevés a munkalehetőség. A szokásaikkal nagyon könnyen beilleszkednek a magyarok közé. Legtöbbjük folyékonyan beszél angolul, hiszen már a középiskolától kezdve kötelező számukra a nyelvtanulás.  A jelentkezők nagy többsége rendelkezik középiskolai végzettséggel. De nem ritka az sem, hogy BSC, tehát főiskolai diplomával jelentkeznek gyártósori munkára. Fontosabb számukra az, hogy a családjukat tudják támogatni, mint a saját karrierjük. Rendkívül erős bennük a szabálykövetés, amit számukra leírnak, akár munkaköri utasításban, akár a munkaszerződésükben, azokat tökéletesen betartják. A fluktuáció a körükben gyakorlatilag nulla. A szállás nagyon fontos számukra és elvárják a vezeték nélküli internet kapcsolatot is. 

A HR szolgáltatók a vállalati igényekre nyújtanak megoldást

Amikor a cégek megkeresik a munkaerő-kölcsönzőket, általában konkrét elképzelésük van arról, hogy melyik országból szeretnének munkavállalókat hozni. A foglalkoztatásukra vonatkozó forgatókönyvet kidolgozzák, a HR partner pedig segít ezt összehangolni az igényekkel. Egy jó HR szolgáltató ilyenkor mindig feltérképezi, mit szeretne a vállalat és erre kínál neki különböző megoldási forgatókönyveket. Akár azt is megvizsgálja, melyik nemzetiség illik bele a munkakultúrájába, időben mennyire sürgős a kölcsönzött munkaerő munkába állítása.

Nagyon fontos, hogy minősített, megbízható HR partnert válasszanak a vállalatok. A jó HR partner segít a munkavállalók érzékenyítésében, elvégzi a teljeskörű adminisztrációt, kezeli a kulturális különbségeket, szállásoltat, jogi tanácsadást nyújt, támogatja az onboarding folyamatokat. Ezek mind olyan feladatok, amire a cégek HR részlegének a legtöbb esetben nincs kapacitása. A munkaerő kölcsönző partner kiválasztásánál gyanús kell, hogy legyen, ha valaki nagyon kedvező áron vagy szinte ingyen ígér munkaerőt. Az sem szabályos, ha a dolgozótól kérnek pénzt azért, hogy külföldi munkát ajánljanak számára. Gyakori, hogy a túl olcsó szolgáltatásról később kiderülnek a rejtett költségek. Gyanús lehet az is, ha a HR partner nincs tisztában a jogszabályi környezettel. Amennyiben Ön is külföldi munkaerőt alkalmazna, egy HR partner profi segítség lesz cége számára!

Munkaerőre van szüksége?

Beszélgessünk HR-igényeiről, jelentkezzen most!

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kategóriák

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

"*" a kötelező mezőket jelöli

Hidden
YYYY dot MM dot DD
Kérjük, nyilatkozzon:*

Hova küldhetjük az e-könyvet?

"*" a kötelező mezőket jelöli

Hidden
YYYY dot MM dot DD
Kérjük, nyilatkozzon:*