Kölcsönzött vagy közvetített munkaerő?

Kölcsönzött vagy közvetített munkaerő? Mi a különbség?

A fluktuáció természetes folyamat a vállalatok életében, azonban a munkaerő pótlására időt, pénzt és energiát kell fordítani. Gondolt már rá, hogy humánerőforrással foglalkozó cég segítségét kérje, ha munkaerő-problémája van? A következőkben bemutatjuk, milyen szolgáltatásokat nyújthatnak Önnek a HR szolgáltatók, illetve, hogy kölcsönzött vagy közvetített munkaerő felelne meg jobban az igényeinek.

Kik azok a HR szolgáltatók?

A Human Reseurce (HR) angol szó, jelentése emberi erőforrás. Az emberekkel foglalkozó tudomány, célja az emberi erőforrás hatékony felhasználása a szervezeti és egyéni célok megvalósítása érdekében. A HR szolgáltatók azok a cégek, akik a vállalat emberi állományának biztosítását tűzték ki céljuknak. Tehát egy közvetítő egység annak érdekében, hogy a szervezeti és egyéni célok megvalósulhassanak.

Hogyan válassza ki az ideális HR szolgáltatót?

A HR szolgáltatók kiválasztásánál egyrészt azt kell mérlegelnie, hogy milyen módon tudják kielégíteni a munkaerő-problémáját: munkaerő-kölcsönzéssel vagy munkaerő-közvetítéssel.

Munkaerő-közvetítés esetén Ön megbízza a HR céget, hogy a toborzási folyamatot a vállalatának nevében elvégezze, és biztosítsa a megfelelő személyi állományt a munkára. Ebben az esetben, az új munkaerővel Ön köti meg a munkaszerződést, minden adminisztratív és pénzügyi terhet Ön visel. Akkor érdemes ezt a formát választani, hogy ha saját állományba szeretne embert, de nem tudja vállalni a munkaerő-toborzással és kiválasztással járó terheket.

Munkaerő-kölcsönzésnél a munkavállaló a HR szolgáltató állományában van, aki kölcsönbe adja Önnek a munkaerőt a feladatok elvégzésére. A munkaszerződés a HR szolgáltató és a munkavállaló között jön létre. A munkabér és járulékok kifizetése az Ön számára költségként jelentkeznek, amit a HR cégnek fizet ki a kölcsönzési díjjal együtt. A pénzügyi és adminisztratív terhek ekkor a HR szolgáltatót terhelik. Ezt a formát akkor érdemes választania, ha nem tud új munkaerőt felvenni saját állományba (létszámstop, idénymunka, tartós helyettesítés, stb.) vagy nincs megfelelő munkaügyi csapata az adminisztrációs feladatok ellátására.

Azt is figyelembe kell vennie, hogy milyen feladatok ellátására szeretné a HR cég segítségét kérni. Fejvadászoknak nevezzük azokat a cégeket akik csak toborzással foglalkoznak, meghirdetik az állást,  interjúztatnak, megkeresik a megfelelő embert a pozícióra, majd kilépnek a folyamatból.

A bérszámfejtő cégek azok, akiknek azért tart igényt a szolgáltatásaira, hogy az állományban lévők munkaügyi adminisztrációját elvégezzék.

A munkaerő-kölcsönző cégek (mint a Jobtain Kft.) egyesítik a két folyamatot, a kiválasztást és az adminisztrációt is elvégzik, hiszen a munkavállaló az ő foglalkoztatásukban van.

Munkaerő-kölcsönzés? Segít a Jobtain!

Mikor hatékony a kölcsönzött munkaerő?

Adódhatnak egy vállalat életében olyan helyzetek, amikor jobban jár, ha a toborzás helyett inkább HR szolgáltatót kér fel, hogy segítsen. Akkor is, ha egyébként rendelkezik saját munkaügyi csapattal. Ha rövid idő alatt lenne szüksége emberre, ráadásul nagy a létszámigénye, vagy ha nyári vagy karácsonyi szezonban felhalmozódó munkát nem tudják ellátni az általános létszám mellett, esetleg új gyártósort indít, amihez munkaerőre lenne szüksége mindenképp érdemes kölcsönző cég segítségét kérnie. A HR szolgáltatók gyorsabban tudják orvosolni a HR problémáját. Hiszen saját adatbázissal rendelkeznek, és ismerik azokat a módokat, hogy tudnak elérni rövid idő alatt sok potenciális jelentkezőt.

Lehetséges, hogy az Ön munkaügyi csapatának nincs kapacitása a kiválasztási procedúra lépéseire, ekkor megbízhat egy kölcsönző céget, akik átvállalják a terheket az ön vállalatáról. A kölcsönzött munkaerő jó választás akkor is, ha szülési vagy tartós betegszabadságon lévő munkavállalót szeretne pótolni a kieső időszakra vagy ha alkalmazás előtt szeretné kipróbálni a jelöltet, megmutatni neki a rá váró feladatokat.

Előnye, hogy a vállalatának nem kell foglalkoznia a pályáztatási folyamattal, nem kell hirdetésekkel bajlódni, nem kell önéletrajzokat böngésznie. Ezt megcsinálja Ön helyett a HR cég. Ön a munkára kész emberrel találkozik, akit a HR cég előszűrt, vagy kiválasztott az Ön számára. Hátránya, hogy bár nem kell időt fordítania a munkaerő-toborzásra, azonban fizetnie kell a HR cégnek a szolgáltatásaiért.

A HR cég munkatársai a mindennapjukban az emberek kiválasztásával foglalkoznak, rutinosabbak abban, hogy ki lesz az, aki megfelel az Ön elvárásainak. Jobban észreveszik az emberekben rejlő lehetőségeket vagy negatív tulajdonságokat, ezzel is gyorsítva a kiválasztási folyamatot. Azonban nem jártasak a munkafolyamatokban, nem ismerik olyan bensőségesen a céget, mint az, aki a mindennapjait ott tölti. Így kevésbé tud részletes tájékoztatást adni a feladatokról. Ez kiküszöbölhető, ha a HR szolgáltató munkatársa részt vesz egy gyárlátogatáson, felméri a lehetőségeket, saját szemével győződik meg a munka részleteiről.

Mi, a Jobtain Kft. munkatársai azért dolgozunk, hogy megoldjuk minden munkaerővel kapcsolatos problémáját. Így ha felkeltettük érdeklődését, ismerje meg jobban cégünk működését és vegye fel velünk a kapcsolatot!

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kategóriák

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

"*" a kötelező mezőket jelöli

Hidden
YYYY dot MM dot DD
Kérjük, nyilatkozzon:*

Hova küldhetjük az e-könyvet?

"*" a kötelező mezőket jelöli

Hidden
YYYY dot MM dot DD
Kérjük, nyilatkozzon:*