Külföldi kalandok a magyar munkaerőpiacon: Átrendeződni látszik a nemzetiségi arány

A különböző országokból érkező munkavállalók foglalkoztatása egy izgalmas téma, ami az egész ország gazdaságát és munkaerőpiacát érinti. Hazánkban átalakulni látszik, hogy honnan és milyen arányban érkeznek munkavállalók. Most arra keressük a választ, hogy ez pontosan, hogyan és miért történik! 

Az adatok arról árulkodnak, hogy a jövő években mintegy 500 ezer új munkavállalóra lesz szükség hazánkban. Ahhoz, hogy ezt a hatalmas igényt kielégítsük, elkerülhetetlen lesz a külföldi munkavállalók foglalkoztatása. 

Felmerülhet a kérdés, hogy mégis mennyire lesz nehéz megtalálni ezt a jelentős mennyiségű munkavállalót? Nos, úgy tűnik, nem várható, hogy hirtelen tömegesen érkeznek majd hazánkba külföldiek. Inkább arra lehet számítani, hogy már meglévő nemzetiségek aránya fog változni, ahogy az már most is észlelhető. Az ukrán munkavállalók arányának növekedése lelassult, így a külföldi munkavállalók közötti arányuk is csökkent. Ellenben néhány más országból, például a Fülöp-szigetekről érkező munkavállalók száma emelkedett. A román és a szlovák állampolgárságú munkavállalók is jelentős számban jelen vannak a magyar munkaerőpiacon, bár érdemes figyelembe venni, hogy közülük sokan magyarok Erdélyből és Szlovákiából.

Fontos kérdés, hogy kulturális és vallási szempontból mennyire tudnak beilleszkedni 

A szakértők szerint több tényező befolyásolja, hogy egy adott nemzetiség mennyire illeszkedik a magyar piacra. Például a küldő ország jogszabályi környezete és bérszínvonala meghatározó tényező lehet. Fontos az is, hogy a munkavállalók kulturális és vallási szokásai mennyire egyeztethetők össze a fogadó országéval. Emellett a kommunikáció nyelve és a szakmai képzés szintje is meghatározó szempont. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy egyes nemzetek munkavállalói jobban beilleszkednek a magyar munkakörnyezetbe, míg másoknál a fluktuáció és az alkalmazottak száma csökken. A Fülöp-szigeteki munkavállalók például népszerűnek bizonyultak, részben azért, mert a Fülöp-szigeteken szigorú és átgondolt szabályozás vonatkozik a külföldi munkavállalókra.

Hosszú folyamat, mire valóban munkába áll egy új, külföldi dolgozó

Ahhoz, hogy egy HR-szolgáltató cég sikeresen integráljon egy cég szerkezetébe egy új munkavállalót, hosszú és alapos előkészületi folyamat szükséges. A piaci információk gyűjtése, a szabályozások vizsgálata és a politikai kapcsolatok kiépítése mind-mind elengedhetetlen lépések ebben a kalandban. A kész tanulmányok és sémák hiánya miatt mindez hosszú és alapos előkészületi folyamatot jelent. A HR-szolgáltatók a tervezési fázisban gyűjtenek piaci információkat és vizsgálják a küldő országok szabályozásait. Ezek alapján döntenek, hogy mely nemzetek jöhetnek szóba, és melyek harmonizálnak a magyar munkaerőpiac igényeivel. A jó kommunikáció, támogatás és segítségnyújtás pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy a külföldi munkavállalók sikeresen beilleszkedjenek és jól érezzék magukat Magyarországon.

Ukrán és román munkavállalókból is kevesebbre számíthatunk a jövőben 

Az elmúlt években az ukránok számára volt az egyik fő cél a magyarországi munkavállalás, számuk csökkenésével azonban egyre inkább felmerült a szerb állampolgárok alkalmazása. Azonban azt kell szem előtt tartanunk, hogy nem minden ország munkavállalói számára vonzó a magyar munkaerőpiac. Például a román állampolgárok inkább például Olaszországba és Spanyolországba mentek dolgozni, ahol magasabbak a bérek, így az itteni munkavállalás nem vonzó számukra. Fontos ugyanis megérteni, hogy a külföldi munkavállalók foglalkoztatása nem csak a munkáltatók, de a munkavállalók számára is előnyös lehet. A magyar munkaerőpiac nyújtotta lehetőségek, a magasabb bérek és a jobb életkörülmények vonzóak lehetnek más országok munkavállalói számára is. Lényeges, hogy az ilyen munkavállalók is megfelelő támogatást és segítséget kapjanak a beilleszkedésükhöz, illetve a magyar munkakultúrához való alkalmazkodáshoz.

Ahogy láthatjuk, az élet egyáltalán nem unalmas a munkaerőpiac szemszögéből sem! Változó nemzetiségi arányok, különböző kultúrák találkozása, együttműködés a hatékony munkavállalás érdekében. Az új kihívások és lehetőségek mindig tartogatnak izgalmakat, mind a munkaadók, mind pedig a munkavállalók számára.

Munkaerőre van szüksége?

Beszélgessünk HR-igényeiről, jelentkezzen most!

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kategóriák

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

"*" a kötelező mezőket jelöli

Hidden
YYYY dot MM dot DD
Kérjük, nyilatkozzon:*

Hova küldhetjük az e-könyvet?

"*" a kötelező mezőket jelöli

Hidden
YYYY dot MM dot DD
Kérjük, nyilatkozzon:*