Létszámbővítés előtt áll? Bízza a toborzást profi munkaerő-kölcsönző partnerre

A sikeres munkaerő-toborzás mindig nagyon összetett folyamat. Amikor vállalata már szinte egyáltalán nem talál dolgozókat vagy hirtelen nagyobb létszámú munkaerőigénye keletkezik, egy munkaerő kölcsönző cég bevonása a biztos megoldást jelentheti kihívásaira! A munkaerő-kölcsönző cég rövidebb idő alatt, széleskörű piaci ismerettel, teljes mértékben a vállalat igényeire szabottan toboroz belföldi és külföldi munkavállalókat a törvényi előírásokat maximálisan betartva kékgalléros és fehérgalléros pozíciókba egyaránt. A Jobtainnél teljes egészében lebonyolítjuk a toborzást, és minden kapcsolódó folyamatot és teendőt átvállalunk partnereinktől. 

Létszámbővítés esetén a HR szolgáltató partnerek – köztük a munkaerő-kölcsönző cégek – segítenek a munkáltatóknak a munkaerő toborzásában, kiválasztásában, képzésében, fejlesztésében, értékelésében, jutalmazásában, motiválásában, a dolgozók megtartásában, és egyéb HR feladatokban. A munkaerő-toborzás egy olyan folyamat, amely során egy külső partner bevonásával sok felmerülő problémától megkímélheti magát a vállalat.

A HR szolgáltatók munkájuk során mindig az adott körülményekhez alkalmazkodnak, hogy a partnereik igényeit maximálisan kielégítsék. A nagy foglalkoztatók részéről ez elvárás is. Szakértőként gyorsabban reagálnak a trendekre, szélesebb a piaci ismeretük és csökkentik az emberi erőforrás kockázatait. A versenyképesség biztosítása és megtartása érdekében kiemelt szerepet kap a külföldi munkaerő – különösen a harmadik országbeli állampolgárok – behozatala, ebben pedig kulcsszerep jut a minősített munkaerő kölcsönző cégeknek.

A létszámbővítés mindig kihívás egy vállalat életében
A létszámbővítés mindig kihívás egy vállalat életében

A munkaerő-kölcsönzés felgyorsítja a toborzási folyamatot

A munkaerő-kölcsönző cégek a saját állományukba veszik fel a munkavállalókat, és valóban „kölcsön adják” a cégeknek őket. A munkát a dolgozók a kölcsönvevő cégnél végzik, a munkaidő meghatározása, a beosztás, a munka ellenőrzése, a szakmai irányítás az ő feladatuk. 

A munkaerő kölcsönző cégek igénybevételével a cég számos teendőtől megkíméli magát. A munkaerő-kölcsönző cégek aktívan részt vesznek már a toborzásban, ami akár 12 hetet is igénybe vehet. A toborzás mellett a munkaerő-kölcsönző cégek minden kapcsolódó folyamatban támogatják a vállalatokat, akár a külföldi munkavállalók alkalmazásában. 

Ilyen például a kiválasztás, a munkaviszony létesítésével, megszüntetésével járó adminisztráció, a bérszámfejtés, adóelőlegek és járulékok befizetése, az állomány kezelés, szállásolás stb. Rendszerint meghatározott időre közvetítik ki a munkavállalókat és a dolgozók nem kerülnek a cég állományába.  A munkaerő-kölcsönző cégek többségében fizikai dolgozókat közvetítenek, de nem kizárólagosan. Egyre több fehérgalléros pozícióra is munkaerő-kölcsönző cégen keresztül találnak munkavállalókat a vállalatok és ez a trend a jövőben várhatóan tovább erősödik. Munkaerő-kölcsönzés esetén a dolgozók nem kerülnek a cég állományába. A kölcsönzés határozott időre történik.

Mit jelent a munkaerő-közvetítés?

Munkaerő-közvetítés során a munkáltató a közvetítő céget azzal bízza meg, hogy keresse meg a legjobb jelölteket a nyitott pozíciókra.  A munkaerő-közvetítők tehát leginkább a kiválasztásban segítik a munkáltatókat. Minden olyan feladatot magukra vállalnak, amit a kiválasztás folyamata foglal magában: álláshirdetéseket készítenek, interjúztatnak és már csak valóban a legalkalmasabbnak ítélt jelölteket küldök tovább a munkáltatóhoz. Általában garanciát vállalnak a felvett munkavállalóra egy bizonyos időintervallumon belül. A legfontosabb, hogy a munkavállaló itt a munkáltatóval köt szerződést, a munkaerő-közvetítők valóban közvetítői szerepet látnak el.

A munkaerő-kölcsönzés előnyei

Munkaerő-kölcsönzés esetén tehát a kölcsönbeadó céggel köt szerződést a munkavállaló, nem pedig a munkáltatóval. Ennek köszönhetően minden munkaviszonnyal összefüggő adminisztratív, adatszolgáltatási, bevallási, hatósági és egyéb befizetéssel kapcsolatos teendőket a kölcsönző cég, így a Jobtain is átvállalja partnereitől. 

  • Toborzás: álláshirdetések, előszűrések, kiválasztási teendők, projekt menedzsment (szervezés, ügyintézés, adminisztráció, riporting), folyamatos kapcsolattartás a munkavállalókkal és a partnerekkel. 
  • Bérszámfejtés és teljes körű munkaügyi adminisztráció minden kölcsönzött munkavállalóra. 
  • TB, NAV és egyéb hatósági ügyintézés. 
  • Üzemorvosi alkalmassági vizsgálatok szervezése és nyilvántartása. 
  • Szükség esetén szálláshelyek szervezése, szállásoltatás koordinálása.
  • Kölcsönzött munkavállalók mentorálása, napi problémáik kezelése, azonnali segítségnyújtás dedikált koordinátor alkalmazásával. 

A munkaerő-kölcsönzés előnye továbbá  a rugalmas munkaerő-beosztás, a magasabb munkaerő-minőség és a szakértelem a külföldi munkaerő-kölcsönzés terén. A munkaerő kölcsönzés jogi keretei a visszaéléseket is megszüntetik. Magyarországon a munkaerő-közvetítést kormányrendelet szabályozza és jogilag is számos előírásnak kell megfelelni a közvetítő cégeknek.

Egy profi munkaerő-kölcsönző cég munkaidőn kívül is elérhető
Egy profi munkaerő-kölcsönző cég munkaidőn kívül is elérhető

A Jobtain kiemelt figyelmet fordít továbbá arra is, hogy partnerei és kölcsönzött munkavállalói számára is folyamatosan (akár munkaidőn kívül is) elérhető legyen és teljes körű tájékoztatást nyújtson. Aktívan együttműködünk partnereikkel és kiemelt feladatunknak tartjuk a kölcsönzött munkavállalók napi szintű támogatását.

A megbízhatóság záloga: minősített munkaerő-kölcsönző cégek

A külföldi munkaerő-kölcsönzés teljesen megbízható és szinte azonnali megoldást nyújthat a vállalatok munkaerő problémáira. Jelenleg egyszerűsített eljárásban csak a minősített munkaerő-kölcsönző cégek hozhatnak be Magyarországra és foglalkoztathatnak külföldi és harmadik országbeli munkavállalókat. 

A minősített kölcsönzői státuszt az állam ítélheti oda a kölcsönzőknek és ehhez számos feltételnek meg kell felelniük. Hivatalosan csak a minősített munkaerő kölcsönző cégek toborozhatnak EU-n kívül munkavállalókat a hazai hiányszakmákra is. Tehát alapfeltétel, hogy minősített munkaerőkölcsönző cég közvetíthet például Fülöp-szigeteki munkavállalókat is. Akik ezt a státuszt megkapják, azok nem csak szerb és ukrán munkavállalókat, hanem még 15 ország állampolgárait közvetíthetik Magyarországra.

A minősített munkaerő-kölcsönző cégek garanciát jelentenek a megbízhatóságra
A minősített munkaerő-kölcsönző cégek garanciát jelentenek a megbízhatóságra

Szakértőként gyorsabban reagálnak a trendekre, szélesebb a piacismeretük és csökkentik az emberi erőforrás kockázatait. Ismerik a külföldi munkaerő szokásait, motivációját, segítenek nekik a beilleszkedésben. Olyan területekről közvetítenek munkavállalókat a vállalatok felé, mint például a Fülöp-szigetek, és további belső-ázsiai országok vendégmunkásainak megérkezésére is lehet számítani. A gyárak esetében a munkaerő behozatala elengedhetetlen, nemzetgazdasági jelentősége van a versenyképesség és termelékenység megtartásának.

Munkaerő-kölcsönzés harmadik országból

Külföldről munkaerőt behozni nagyon sok ismeretet és tapasztalatot igényel. Egy profi, minősített munkaerő-kölcsönző cég a folyamatot teljes egészében kezeli, erőforrásait erre összpontosítja, így a partnercégnek már csak a betanítással kell foglalkoznia. Egy jó HR partnernek jók a kapcsolatai minden olyan hatósággal, nagykövetséggel, amelyek munkája elengedhetetlen a gyors ügyintézéshez. A toborzásban a HR szolgáltató tudja irányítani a kinti toborzó partnercéget, hogy tényleg a legalkalmasabb jelölteket találja meg. Be tudja mutatni számukra a leendő munkahelyüket, szálláshelyeket és a juttatási csomagokat. A sikeres toborzás után az onboarding folyamatban is segíteni kell a külföldi munkaerőt, mégpedig a kulturális különbségeket szem előtt tartva.

Egy jó munkaerő-kölcsönző cég az integrációban is partner

A Jobtain kiemelten ügyel arra, hogy a külföldi munkavállalók beilleszkedése zökkenőmentes legyen. Ebbe beletartozik a külföldi munkaerő tájékoztatása és edukációja Magyarországról, a magyar  kultúráról, szokásokról és viszont: a magyarokkal is megismertetjük az ideérkezők kulturális sajátosságait. A környezetet – például önkormányzatok, kamarák –  szintén bevonjuk a felkészítésbe.

A harmadik országbeli állampolgárok gyorsan beilleszkednek a magyarok közé
A harmadik országbeli állampolgárok gyorsan beilleszkednek a magyarok közé

A helyi közösséghez való sikeres alkalmazkodás miatt a filippínók több szempontból is ideális választásnak bizonyultak: keresztény vallásúak, jól beszélnek angolul, családközpontúak, fegyelmezettek, szorgalmasak és nyitottak az európai kultúra iránt. Az előzetes kutatásainkat az elmúlt 1 év valós tapasztalatai is alátámasztják, ugyanis a munkavégzéssel, valamint a civil életvitellel kapcsolatos visszajelzések is nagyon pozitívak. Örömmel látjuk, hogy a külföldi munkavállalóink nagyon kezdeményezőek és aktívak a helyi közösségi életben: folklór-fesztiválon lépnek fel saját műsorral, kosárlabda-mérkőzéseket játszanak a helyi lakosokkal.

A külföldiek foglalkoztatásával kapcsolatban általában van egyfajta tartózkodás a magyar munkavállalókban. Fontos, hogy ezt mérsékeljük, átfordítsuk. Így partnercégeink már a munkavállalók megérkezését megelőzően informálják a kollégáikat, hogy kik fognak érkezni, megosztják velük, hogy mi jellemző az adott országra, milyen ünnepeik vannak, és elkészítik a munkautasításokat, a termelésben kihelyezett feliratokat mind orosz, mind angol nyelven is.

 

Továbbá a szálláshelyeken figyelembe vesszük az elhelyezett munkavállalók étkezési vagy vallásgyakorlási szokásait. Szállásadó partnereink lehetőséget adnak minden náluk lakó nemzetiségnek, hogy a saját kulturális szokásaikat, esetleg főztjüket egy napon bemutassák a többi lakónak. Pozitívan értékelik a több nemzet együtt lakását, amelynek köszönhetően színesebb a lakóközösség. Nagy figyelmet fordítanak arra is, hogy a szálláshelyen dolgozó munkatársak több nyelven beszéljenek, a napi kapcsolattartás megkönnyítése érdekében.

A teljes munkaerő-kölcsönzési folyamatot menedzseljük! Kiváló kapcsolatrendszerrel, kipróbált és működő folyamatokkal, minőségi munkavállalókkal, professzionális HR szolgáltatói támogatással állunk a tömeges munkaerő-hiánnyal küzdő vállalatok rendelkezésére. Tapasztalja meg Ön is, milyen egy nagybetűs SZOLGÁLTATÓ-val együttműködni, legyen a partnerünk!

VEGYE FEL VELÜNK A KAPCSOLATOT!

Munkaerőre van szüksége?

Beszélgessünk HR-igényeiről, jelentkezzen most!

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kategóriák

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

"*" a kötelező mezőket jelöli

Hidden
YYYY dot MM dot DD
Kérjük, nyilatkozzon:*

Hova küldhetjük az e-könyvet?

"*" a kötelező mezőket jelöli

Hidden
YYYY dot MM dot DD
Kérjük, nyilatkozzon:*