Külföldi munkaerőt alkalmazna? – Így segíthet a munkaerő-kölcsönző

A gazdasági recesszió ellenére a munkaerőhiány egyelőre nem oldódott meg, így továbbra is fejtörést okoz a cégeknek, hogy megtalálják a megfelelő munkavállalókat. Sokan kénytelenek beismerni, hogy ezt nem feltétlenül lehet megoldani a hazai munkaerőpiac kínálatából. Ilyenkor jön szóba a külföldi munkavállaló, amivel párhuzamosan pedig a munkaadóban számos kérdés merül fel az engedélyeket, bejelentéseket, szükséges papírokat illetően. Egy HR partner segíthet az egész folyamat gördülékeny lebonyolításában! 

A gazdaság élénkítése érdekében egyszerűbbé vált az elmúlt években a külföldi munkaerő foglalkoztatása, azonban még így is szüksége lehet a cégeknek segítségre, hiszen számtalan kérdés merülhet fel, amikor a munkáltató úgy dönt, hogy ezt a megoldást választja. 

Az első kérdés, hogy kiket is értünk pontosan külföldi munkaerő alatt, kik azok, akiket hazánkban lehet alkalmazni?

 • Az egyik lehetőség, hogy az EU vagy EGT tagjait,
 • a másik pedig, hogy harmadik országbeli munkavállalókat foglalkoztatunk.

Felmerül a kérdés, hogy ilyenkor hogyan kell eljárnia a munkaadónak? Milyen szabályok, illetve törvények vonatkoznak a foglalkoztatásra?

Ezért érdemes bevonni egy munkaerő-kölcsönző céget

Továbbra is számos ágazatban és szektorban áll fenn munkaerőhiány, a feldolgozóipar, a mezőgazdaság, az elektronikai ipar és az építőipar már hosszú évek óta küzd problémákkal, ráadásul a vendéglátásban és a turizmusban sem sikerült pótolni a hiányzó szakembereket, akik a koronavírus-járvány miatt hagyták el a korábbi munkahelyeiket. Manapság azok a munkaadók tudnak versenyelőnybe kerülni, amelyek külföldi munkavállalókra is építenek. Ebben segíthetnek azok a minősített munkaerő-kölcsönző cégek, akik külföldről is tudnak toborozni. 

A külföldiek foglalkoztatásának szabályai

Bár az EU-tagság egyik nagy előnye, hogy az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térség, valamint Svájc állampolgárainak is engedély nélkül lehet munkát vállalni Magyarországon, azonban érdemes tudni, hogy a munkáltatónak természetesen ebben az esetben is bejelentési kötelezettsége van.

Hol lehet bejelenteni az EU-ból, illetve EGT-ből érkező munkavállalókat? 

 • A munkavégzés megkezdése helye szerinti kormányhivatalban, illetve járási hivatalban.
 • A foglalkoztató székhelye szerinti kormányhivatalban, illetve járási hivatalban.

Mire van szükség a munkavállalási engedélyhez? 

 • Bejelentett lakcímre és 
 • regisztrációs kártyára.
Ázsiai munkavállalók alkalmazásakor érdemes minősített munkaerő kölcsönző céghez fordulni, aki gondoskodik az engedélyeztetési eljárás lebonyolításáról
Ázsiai munkavállalók alkalmazásakor érdemes minősített munkaerő kölcsönző céghez fordulni, aki gondoskodik az engedélyeztetési eljárás lebonyolításáról

Mi a teendő a harmadik országbeli állampolgárok foglalkoztatásakor?

A toborzás során érdemes figyelembe venni, hogy lényegesen bonyolultabb a helyzet abban az esetben, ha a munkavállaló egy harmadik országbeli állampolgár. Mi a teendő ilyenkor?

Bárki foglalkoztathat harmadik országbeli munkavállalót, akár jogi, akár természetes személy. A lényeg, hogy a harmadik országbeli személy munkájáért anyagi ellenszolgáltatást nyújtson. A bejelentési kötelezettséget megelőzően engedélyre van szükség a foglalkoztatásához.

Mindez lényegesen összetettebb eljárás, mint abban az esetben, amikor hazai vagy éppen EU-s állampolgárt alkalmaznak. Ahhoz, hogy egy munkavállalót ilyen esetben alkalmazni lehessen, szüksége van tartózkodási engedélyre vagy munkavállalási engedélyre. 

Mire van szükség az engedélykéréshez? 

 • A munkavállaló iskolai végzettségének igazolására.
 • A tevékenység ellátásához szükséges szakképzettség igazolására.

Szükséges iratok a külföldi munkavállalók bejelentéséhez: 

 • bejelentett magyarországi lakcím 
 • TAJ szám 
 • adóazonosító jel 
 • az EU-ban kiállított fényképes igazolvány, ami alkalmas a személyazonosításra 
 • végzettséget igazoló dokumentum 
 • aláírt munkaszerződés 

Így szerezhet egy külföldi munkavállaló TAJ kártyát

A TAJ kártyára szükség van, amennyiben egészségbiztosítási ellátást szeretne valaki igénybe venni. A TAJ meglétét egy kártya formátumú hatósági igazolvánnyal lehet igazolni. Fontos tudni, hogy a munkaadónak nem kötelezettsége segíteni a külföldi munkavállalónak a szükséges iratok beszerzésében, azonban meggyorsíthatja, és hatékonyabbá teheti a folyamatot, ha megteszi ezt. Sok esetben előfordul, hogy a munkavállalók elvesznek az információk és a bürokrácia sűrűjében. A TAJ kártya igényléséhez szükség van egy formanyomtatványra, amit az OEP honlapjáról lehet letölteni. Ahhoz, hogy harmadik országból érkező munkavállaló számára lehessen TAJ kártyát igényelni, szükség van munkavállalás célú tartózkodási engedélyre.

Mi szükséges a TAJ kártya igényléséhez? 

 • a munkáltató adatai
 • a munkavállaló személyes adatai
 • adószám
 • biztosítási jogviszony kezdete
 • lakhely, tartózkodási hely
 • állampolgárság
 • az igényt előterjesztő adatai (az ügyben eljáró, megbízott személy adatai, adott esetben a munkáltató)
Külföldi munkavállalók engedélyeztetése során a munkaerő kölcsönző gondoskodik az engedélyeztetéshez szükséges dokumentumokról
Külföldi munkavállalók engedélyeztetése során a munkaerő kölcsönző gondoskodik az engedélyeztetéshez szükséges dokumentumokról

A külföldi munkavállaló adózása

Amikor megállapítják azt, hogy egy külföldi dolgozónak milyen adókötelezettsége van hazánkban, akkor az adminisztráció során nagyon fontos, hogy a magánszemély milyen foglalkoztatóval áll jogviszonyban. Fontos tudni, hogy az adózás a fennálló munkaviszony során nem a munkavállaló, hanem a munkaadó kötelezettsége, így érdemes a munkáltatónak tisztában lenni a szabályokkal. Az SZJA-törvény rendelkezései szerint a belföldi illetőségű magánszemélyt az összes, a külföldi illetőségű magánszemélyt pedig a belföldről származó jövedelme után terheli adókötelezettség. Tehát amennyiben egy cég külföldi munkavállalót alkalmaz, akkor ő a tőlük kapott jövedelme után köteles lesz Magyarországon adózni. 

Hasznos tanács!

Nagyon fontos, hogy bár azok a cégek, akik külföldi munkaerőt is foglalkoztatnak, versenyelőnyre tehetnek szert, azonban nagyon sok szabályra és követelményre oda kell figyelni, amikor ezt a megoldást választják. Éppen ezért érdemes munkaerő-kölcsönző cég, HR szolgáltató segítségét igénybe venni, amely a toborzástól kezdve az adminisztrációs ügyek lebonyolításán keresztül gyakorlatilag a teljes folyamatban szakértő támogatást nyújt.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kategóriák

Ön mennyire nyitott a külföldi munkaerőre?

Töltse ki 1 perces mini-felmérésünket!

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

"*" a kötelező mezőket jelöli

Hidden
YYYY dot MM dot DD
Kérjük, nyilatkozzon:*

Hova küldhetjük az e-könyvet?

"*" a kötelező mezőket jelöli

Hidden
YYYY dot MM dot DD
Kérjük, nyilatkozzon:*