Milyen lesz a 2023-as év HR szempontból?

Az előrejelzések alapján látványos változás nem várható 2023-ban a munkaerőpiacon, a fókuszpontok azonban áthelyeződnek. A cégekre és HR-esekre váró egyik legnagyobb kihívás a munkaerő megtartása lesz. Évek óta tapasztalható, hogy az első negyedévben nagyobb a hajlandóság munkahelyváltásra, különösen a gyári és a betanított munkák területén.  A gazdasági helyzetnek köszönhetően a dolgozók minden eddigieknél jobban figyelik a béreket. A megélhetési költségek növekedése egyértelműen mobilabbá tette a munkavállalókat országon belül is.  Mutatjuk, mire készüljenek a munkáltatók és HR-esek idén!

Az ukrán háború alakulása alapjaiban változtathatja meg a hazai munkaerőpiaci trendeket
Az ukrán háború alakulása alapjaiban változtathatja meg a hazai munkaerőpiaci trendeket

Fókuszban a bérek és juttatási csomagok

A fokozódó inflációs nyomás a foglalkoztatói és a munkavállalói oldalt is erősen érinti. A versenyképesség meghatározó tényezői idén is a bérek és juttatási csomagok lesznek. Ebbe beletartozik az utazási, lakhatási támogatás is, ami rendkívül vonzóvá tehet egy-egy munkahelyet. A cégeknek és a HR szakembereknek érdemes szem előtt tartani, hogy milyen egyéb módon kedvez a munkáltató a munkavállalóknak. Ez lehet egyéb anyagi juttatás, életvitelhez kapcsolódó segítségnyújtás, vagy akár a kikapcsolódást, pihenést támogató extra ajándék.

Az elbocsátásokkal nagyon óvatosan kell bánni idén

Az employer brandingnek, azaz a munkáltatói márkaépítésnek kiemelt szerepe lesz idén, ugyanis a munkaerő-megtartásra hatalmas fókuszt kell helyeznie a cégeknek, a lojalitás növelése ezért kulcsfontosságú. Azok a vállalatok, amelyek nagyobb leépítésekre kényszerülnek, nagyon nehezen tudják majd pótolni később a munkaerőt és ez a munkáltatói márkára is negatív hatást gyakorol. A stratégiai munkaerő-tervezés a munkaerő megtartásában, fejlesztésében, toborzásában, valamint az üzleti célok elérésében is nagy segítség a vállalatoknak. Hogyan érdemes hozzálátni? Ebből a cikkünkből megtudhatja!

A munkaerőpiacon stagnálás várható

A 2022-es év munkaerőpiaci elemzéseinek év végi adatai is inkább stagnálást mutatnak a munkaerőhiányra vonatkozóan és ez a tendencia várhatóan nem változik idén sem. Az ukrán háború alakulása természetesen a munkaerőpiacra is kihat majd, egyrészt az ukrán nemzetiségű dolgozók visszavándorlása, másrészt a gazdaságra gyakorolt hatása miatt. Bár az infláció Magyarországon kiemelten magas, számottevően nem várható a magyar munkaerő külföldre vándorlása. Sőt a várakozások azt mutatják, inkább visszajöhetnek olyan dolgozók, akik eddig külföldön vállaltak munkát.

A Fülöp-szigetekről is egyre több munkavállaló érkezhet idén Magyarországra
A Fülöp-szigetekről is egyre több munkavállaló érkezhet idén Magyarországra

Az ukrán munkavállalók helyettesítése belföldről nehezen oldható meg, ezért tovább erősödhet az a trend, hogy a munkáltatók munkaerő-kölcsönző cégek bevonásával távolabbi országokból toboroznak munkaerőt. Egy HR partner az egész folyamat lebonyolításában segíti a vállalatokat.

A pénzügyi tudatosság támogatása egy jó HR eszköz

A pénzügyi edukáció kiemelt szerephez juthat az idei évben. A külföldi munkavállalók segítése ebből a szempontból is kulcskérdés. Mivel többségük a családját támogatja, ezért spórol, hogy pénzt tudjon hazaküldeni. Egy HR-szolgáltató ebben is tudja támogatni a dolgozókat. Segítünk nekik abban, hogyan jöhetnek ki jól a fizetésükből, közösségi oldalakon csoportokban tudják egymást támogatni, informálni, hol, mihez lehet olcsóbban hozzájutni. A vállalatokat pedig a munkaidő betartására kell ösztönözni. A kulcsszó tehát maga a törődés.

Egy jó HR partner ezekben a kihívásokkal teli időkben a vállalatok egyik legnagyobb támaszat lehet
Egy jó HR partner ezekben a kihívásokkal teli időkben a vállalatok egyik legnagyobb támaszat lehet

Egy jó HR szolgáltató 2023-ban a vállalat fő partnere lehet

A HR szolgáltatók munkájuk során mindig az adott körülményekhez alkalmazkodnak, hogy a partnereik igényeit maximálisan kielégítsék. A nagy foglalkoztatók részéről ez elvárás is. Szakértőként gyorsabban reagálnak a trendekre, szélesebb a piacismeretük és csökkentik az emberi erőforrás kockázatait. Ismerik a külföldi munkaerő szokásait, motivációját, segítenek nekik a beilleszkedésben. Olyan területekről közvetítenek munkavállalókat a vállalatok felé, mint például a Fülöp-szigetek, és további belső-ázsiai országok vendégmunkásainak megérkezésére is lehet számítani. A gyárak esetében a munkaerő behozatala elengedhetetlen, nemzetgazdasági jelentősége van a versenyképesség és termelékenység megtartásának. Tudjon meg még többet arról, miért érdemes HR szolgáltatóval dolgozni!

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kategóriák

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

"*" a kötelező mezőket jelöli

Hidden
YYYY dot MM dot DD
Kérjük, nyilatkozzon:*

Hova küldhetjük az e-könyvet?

"*" a kötelező mezőket jelöli

Hidden
YYYY dot MM dot DD
Kérjük, nyilatkozzon:*