Munkaerő-kölcsönzés pro és kontra

Ezért hasznos a munkaerő-kölcsönzés

Korábbi bejegyzésünkben azt mutattuk be, hogy milyen előnyei illetve hátrányai vannak, ha Ön általában véve HR szolgáltatással foglalkozó cégen keresztül kíván munkaerőt toborozni. Ez alkalommal arról írunk részletesebben, hogy mi a munkaerő-kölcsönzés előnyei és esetleges hátránya.

Mit értünk munkaerő-kölcsönzés alatt?

A munkaerő gazdálkodás egyik leghatékonyabb formája a munkaerő-kölcsönzés. Ilyenkor egy vállalat megbíz egy HR céget, hogy toborozzon munkaerőt a számára. Ilyenkor a munkavállaló a HR cég állományában van, vele köti meg a munkaszerződést. Így a HR cég intézi a bér és járulékok kifizetését, a szabadságok kezelését, a munkavállaló ki- és beléptetését, stb. Tehát minden a személyi állománnyal kapcsolatos adminisztratív és pénzügyi feladatot. A vállalat csak a munkát adja a munkavállalónak. Vállalati oldalról és munkavállalói szemszögből is számos kedvező tulajdonsággal bír ez a foglalkoztatási forma.

Munkaerő-kölcsönzés előnyei munkavállalói szempontból

Álláskeresők, munkavállalók szempontjából ez a foglalkoztatási forma azért előnyös, mert a munkaerő-kölcsönző cég folyamatosan kapcsolatot tart vele, bármilyen kérdése, problémája van, sőt még az esetleges ügyintézésekben is segítséget kap. Ez olyan szintű és mélységű kapcsolattartást jelent, amire egy nagyvállalati HR osztálynak legtöbbször nincs kapacitása. Azok a munkavállalók, akik meg tudják osztani valakivel a problémáikat, kérdéseiket, sokkal motiváltabbak és elégedettebbek. Így az adott munkahellyel is hosszabb távon fognak tervezni.

Munkaerő-kölcsönzés a főnök és az alkalmazott szempontjából

A munkaerő-kölcsönzés vállalati szempontból

A cégek számára a munkaerő-kölcsönzés előnyei azok, hogy nem az Ön vállalatának kell foglalkoznia a munkaerő toborzással, hiszen ezt elvégzi Önök helyett a szerződött HR szolgáltató. Ezáltal az Ön cége mentesül a ki- és beléptetéssel járó procedúrák java része alól és további adminisztrációs, munkaügyi- illetve pénzügyi terhektől. A kölcsönző cég feladata többek között a toborzás, az orvosi alkalmassági intézése, a céges buszjáratok és/vagy szállás intézése, a bérek, járulékok kifizetése, a bérpapírok kiosztása, és természetesen az ezzel kapcsolatos kérdések megválaszolása is.

Munkaerő-kölcsönző céggel együttműködnie anyagilag is előnyökkel jár. Ugyanis a kölcsönzött munkaerő bére és a kölcsönzési díj leírható költségként jelenik meg az Ön számára. Ez úgy működik, hogy Ön nem közvetlenül a dolgozónak fizeti ki a bért, mint ahogy egy saját munkavállalója esetében tenné, hanem a kölcsönző cég részére havi megbízási díj formájában fizet. Ez az összeg tartalmazza a munkabért és a kölcsönzési díjat is, előbbit a kölcsönző utalja majd el a dolgozóknak.

HR szolgáltatón keresztül időszakosan (szezonális, alkalmi munkára, egyéni foglalkoztatással) éppúgy tud munkaerőt kölcsönözni, ahogy hosszú távon is. Utóbbi esetben a kölcsönzés útján foglalkoztatás maximális időtartama 5 év, a Munka Törvénykönyve jelenleg hatályos szabályai értelmében. Természetesen van rá lehetőség, hogy ha a munkavállaló a kölcsönzési idő során alkalmasnak bizonyul a hosszú távú együttműködésre a céggel, akkor a vállalat átvegye a cég saját állományába.

Bár érthető módon csak ajánlani tudjuk a munkaerő-kölcsönzést, esetleges hátrányok között említhető, hogy a kölcsönzött és a cég saját dolgozói között előfordulhatnak konfliktusok, egyfajta klikkesedések alakulhatnak ki. Ez a probléma azonban elkerülhető a munkavállalók megfelelő előzetes érzékenyítésével és az azonos munkafeltételek biztosításával.

Összegezzük!

Mindent egybevetve, kölcsönzött munkavállalók foglalkoztatásával csökkenteni tudja a munkaerő-toborzásra fordított időt és pénzt. Így gyorsabban tud új dolgozóhoz jutni, nem kell foglalkoznia a munkavállaló foglalkoztatásával kapcsolatos adminisztrációs terhekkel.

A Jobtain ebben professzionális partnere lehet. Hiszen offline és online téren egyaránt nagy tapasztalattal rendelkező marketing osztállyal, képzett központi ügyfélszolgálattal és kommunikatív, hatékony problémamegoldó képességgel rendelkező toborzó- és koordinátor kollégákkal dolgozunk. Automatizált és ISO 9001 szabványnak megfelelő folyamatainknak, fejlett IT hátterünknek és tapasztalt csapatunknak köszönhetően rövid határidővel biztosítjuk vállalata számára a megbízható munkaerőt. Legyen szó akár belföldi vagy ukrán munkavállalókról.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kategóriák

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

"*" a kötelező mezőket jelöli

Hidden
YYYY dot MM dot DD
Kérjük, nyilatkozzon:*

Hova küldhetjük az e-könyvet?

"*" a kötelező mezőket jelöli

Hidden
YYYY dot MM dot DD
Kérjük, nyilatkozzon:*