Miért érdemes kiszervezni a munkaerő toborzását?

A toborzás mindig egy többlépcsős folyamat, mely részletes tervezést igényel, különösen a jelenlegi munkaerőpiaci környezetben. Egy HR szolgáltató bevonásával a toborzás hatékonyabbá válik, a vállalat HR szakemberei olyan támogatást kapnak munkájukhoz, melynek köszönhetően a belső feladataikra összpontosíthatnak. Egy profi HR tanácsadó a teljes toborzási folyamaton végigvezeti a vállalatot, optimalizálja az erőforrásokat és összességében csökkenti a toborzással járó költségeket és időt. 

Munkaerő toborzás
A munkaerő toborzás rendkívül leterhelheti a vállalat HR szakembereit

Munkaerő toborzás hatékonyan, profi háttérrel

A toborzás során több szempontot is figyelembe kell venni, hogy a vállalat megtalálja a legmegfelelőbb munkaerőt. A hatékony toborzás első lépéseként pontosan meg kell határozni, hogy milyen végzettségű, tudású, tapasztalatú és személyiségű jelöltekre van szükség a munkakör betöltéséhez. Egy HR szolgáltató segíthet tisztázni a pozíció leírását, elvárásait, és a cégre jellemző kultúrát, ami alapját képezi a sikeres kiválasztásnak. 

A HR tanácsadó cégek, széleskörű piacismeretüknek köszönhetően pontosan tudják, hogyan kell megfogalmazni és megosztani az álláshirdetéseket, hogy felkeltsék a potenciális jelöltek érdeklődését, és növeljék a konverziót. Ezt követi a toborzási stratégia kidolgozása. Ki kell jelölni, hogy milyen módszerekkel és csatornákon történjen a potenciális jelöltek elérése. A stratégia minden esetben a vállalati céloktól, a munkaerőpiaci helyzettől, a toborzás időkeretétől és költségvetésétől függ. Egy profi HR szolgáltató a stratégia kialakításában az első lépéstől kezdve segíti a partnereit. 

A munkaerő kiválasztás számos plusz feladattal jár

Az előkészítést követően indul el valójában a munkaerő toborzás folyamata, ami magában foglalja a pályázatok fogadását, rendszerezését, az interjúk megszervezését, a visszajelzések adását, a béralkut és a szerződéskötést. A hatékony toborzáshoz elengedhetetlen a teljes kiválasztási folyamat során a jelöltekkel való folyamatos kapcsolattartás és a munkáltatói márka erősítése. Ez szintén rendkívül nagy terhet róhat a cég HR szakembereire, annak ellenére, hogy bizonyos folyamatok már automatizálhatók. A HR tanácsadó cégek ezeket a feladatokat mind elvégzik a vállalat munkatársai helyett. 

Profi HR szolgáltatóval könnyebben megy a munkaerő toborzás
Profi HR szolgáltatóval kevésbé terheli meg a HR osztályt a munkaerő toborzás

A toborzási eredmények mérése szintén elengedhetetlen a hatékony toborzáshoz. Olyan eredményeket kell mérni, mint például a jelentkezők száma, minősége, forrása, a toborzási idő, költség, hatékonyság stb. Ezek az adatok segíthetnek a toborzási folyamat javításában és optimalizálásában. Egy profi HR szolgáltató ebben is segíti partnereit. 

Komplex támogatás a munkaerő toborzás teljes folyamatában

A HR tanácsadó cégek tehát kezelik a beérkező önéletrajzokat, leszűrik a megfelelő CV-ket, visszajeleznek az interjúra behívott jelölteknek és a többieknek, akiket nem választottak ki a jelenlegi pozícióra. Emellett megszervezik az interjúkat, így ezek a feladatok mind lekerülnek a cég HR munkatársainak válláról. Ezzel ők az egyéb, fontos HR teendőkre koncentrálhatnak. 

Egy profi HR szolgáltató folyamatosan tartja a kapcsolatot a jelölt és a munkáltató között. Visszajelzést ad a feleknek az interjúk után, és segít elsimítani az esetleges félreértéseket. Egy HR tanácsadó emellett közvetít a bértárgyalásban is és segít elérni egy win-win megállapodást a két fél között. 

Az új munkavállaló beilleszkedését is segíti a HR szolgáltató

A hatékony toborzás kiemelten fontos része az onboarding folyamat, amelyben a munkaerő-kölcsönző, HR szolgáltató cégek maximálisan támogatják partnereiket. Ebbe bele tartozik a szakmai mentorálás, az új belépők betanítása. Az új munkatárs integrációját és betanulását több módon is javíthatja a vállalat és a HR szolgáltató közösen:

  • Egy részletes beilleszkedési terv készítése, amelyben meghatározzák, hogy mit, mikor és hogyan szeretnének átadni az új munkatársnak, és ki a felelős az egyes feladatokért
  • Folyamatos kapcsolattartás támogatása az új munkatárs és a vezető, valamint a csapat között. Nagyon fontos a rendszeres visszajelzés, az új munkavállaló véleményének megkérdezése, a csapatba illeszkedés támogatása
  • Fontos mérni az új munkaerő előrehaladását és a teljesítményét, ehhez használhatók ellenőrző listák, tesztek, feladatok. A próbaidő alatt értékelni kell a munkájukat, és közölni velük az eredményeket
  • Támogatás és fejlődési lehetőség biztosítása szintén elengedhetetlen. Ez történhet szakmai mentorálttal, tanulási anyagok biztosításával, tréningekkel, workshopokkal stb.
Munkaerő-kölcsönző cég fehér galléros munkavállalókat kölcsönöz
Egyre több munkaerő-kölcsönző cég kölcsönöz fehér galléros munkavállalókat

Toborzás munkaerő-kölcsönző céggel

A külsős HR partner lehet munkaerő-közvetítő ügynökség, mint amilyenek a fejvadász és HR tanácsadó cégek, vagy munkaerő-kölcsönző vállalkozás is. A munkaerő-kölcsönző cégek jellemzően inkább kékgalléros munkavállalókat kölcsönöznek, de nem kizárólagosan. Sőt, egyre gyakoribb, hogy fehérgalléros munkaerőt is kölcsönöznek a cégek. Rendszerint meghatározott időre kölcsönzik a munkavállalókat és a dolgozók nem kerülnek a cég állományába. A cégek munkaköri leírásának megfelelően a HR szolgáltató szűri a jelentkezőket, a gyakorlatuk, végzettségük, nyelvismeretük alapján. A toborzás mellett pedig a munkaerő-kölcsönző cégek minden kapcsolódó folyamatban támogatják a vállalatokat, cégeket a munkavállalók alkalmazásában. A kiválasztás mellett a munkaviszony létesítésével, megszüntetésével járó adminisztrációt, a bérszámfejtést, az állomány kezelést, szállásoltatási stb. feladatokat is elvégzik a vállalatok helyett. 

Külföldi munkaerő toborzás csak profi munkaerő-kölcsönző céggel

Speciális eset a külföldi munkaerő-kölcsönzés. Egy külső HR szolgáltató partner ilyenkor az időigényes, akár 12 hetet is igénybe vevő toborzást is teljes egészében lebonyolítja. Külföldről munkaerőt behozni nagyon sok ismeretet és tapasztalatot igényel. Egy profi, minősített munkaerőkölcsönző cég a folyamatot teljes egészében kezeli, erőforrásait erre összpontosítja, így a partnercégnek már csak a betanítással kell foglalkoznia. Egy jó HR partnernek jók a kapcsolatai minden olyan hatósággal, nagykövetséggel, amelyek munkája elengedhetetlen a gyors ügyintézéshez. A toborzásban a HR szolgáltató tudja irányítani a kinti toborzó partnercéget, hogy tényleg a legalkalmasabb jelölteket találja meg. Be tudja mutatni számukra a leendő munkahelyüket, szálláshelyeket és a juttatási csomagokat.

A külföldi munkaerő toborzás komoly tapasztalatot igényel
A külföldi munkaerő-toborzás széleskörű tapasztalatot és felkészültséget igényel

A mesterséges intelligencia is bekapcsolódik a toborzásba

A mesterséges intelligencia, röviden AI hatékonyabbá, eredményesebbé és leginkább gyorsabbá teheti a jövőben a HR – különösen a toborzási – folyamatokat. Bár a széles körű alkalmazása a mesterséges intelligenciának a HR-ben még a jövőben várható, számos területen már most is jelen van. Sok cég és munkaerő-kölcsönző, HR szolgáltató alkalmazza már az AI technológiát például az önéletrajzok szűrése során. A mesterséges intelligencia segítségével a toborzás ezen fázisában lehetőség van egyszerűen és hatékonyan szűrni a jelentkezők között például tapasztalat, vagy képességek alapján. Népszerűek a chatbot interjúk, ahol előre meghatározott kérdésekre kell a pályázóknak válaszolni egy algoritmus alapján egy párbeszédes felületen. Illetve a jelöltek így bármikor fordulhatnak az adott céghez kérdéseikkel. 

Munkaerőre van szüksége?

Beszélgessünk HR-igényeiről, jelentkezzen most!

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kategóriák

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

"*" a kötelező mezőket jelöli

Hidden
YYYY dot MM dot DD
Kérjük, nyilatkozzon:*

Hova küldhetjük az e-könyvet?

"*" a kötelező mezőket jelöli

Hidden
YYYY dot MM dot DD
Kérjük, nyilatkozzon:*