Így alakítja át a munkaerő toborzás világát az MI és az automatizáció

A sikeres munkaerő toborzás mindig nagyon összetett folyamat. Bizonyos helyzetekben egy külső partner bevonásával sok felmerülő problémától megkímélheti magát egy cég. Egy HR szolgáltató a toborzás minden egyes lépésénél tudja támogatni az új munkavállalók megtalálásában a vállalatokat. A jövőben pedig egyre nagyobb teret hódít majd a HR területén is a mesterséges intelligencia. Mi ennek az előnye és mi lehet a hátránya? Hogyan változik meg a toborzás a jövőben? Mutatjuk!

A mesterséges intelligencia alapjaiban alakítja át a toborzás folyamatait
A mesterséges intelligencia alapjaiban alakítja át a toborzás folyamatait

A mesterséges intelligencia, röviden MI hatékonyabbá, eredményesebbé és leginkább gyorsabbá teheti a jövőben a HR – különösen a toborzási – folyamatokat. Alkalmazásával nem szűnnek meg munkahelyek, hiszen ez egy olyan terület, ahol az emberi tényező elengedhetetlen. Ezért inkább támogatója, mint helyettesítője lesz az emberi munkának a mesterséges intelligencia például a munkaerő toborzás során is. 

Ezáltal több ideje és energiája marad a HR szakembereknek az egyéb, értékteremtő feladatokra.

Mesterséges intelligencia jelenleg a HR-ben

Bár a széleskörű alkalmazása a mesterséges intelligenciának a HR-ben még a jövőben várható, számos területen már most is jelen van. 

Sok cég alkalmazza már az AI technológiát például az önéletrajzok szűrése során. A mesterséges intelligencia segítségével a toborzás ezen fázisában lehetőség van egyszerűen és hatékonyan szűrni a jelentkezők között például tapasztalat, vagy képességek alapján. 

Népszerűek a chatbot interjúk, ahol előre meghatározott kérdésekre kell a pályázóknak válaszolni egy algoritmus alapján egy párbeszédes felületen. Illetve a jelöltek így bármikor fordulhatnak az adott céghez kérdéseikkel.

A mesterséges intelligencia teljesen adatvezérelt, a toborzás során is ez a legnagyobb előnye
A mesterséges intelligencia teljesen adatvezérelt, a toborzás során is ez a legnagyobb előnye

Kompetenciamérés esetén is alkalmazzák már a cégek a mesterséges intelligencia technológiáját a kiértékelés során. A toborzás ezzel minden eddiginél hatékonyabbá és eredményesebbé vált. 

A HR területén emellett például már a napi munka teljesítmény értékelésére is sok cég integrálta a mesterséges intelligenciát a folyamataiba. Sokan még mindig tartanak az alkalmazásától, azonban a trendek alapján elkerülhetetlenül beépül majd a mindennapokba. Az álláskeresőket a jövőben pedig biztosan nem éri majd váratlanul, hogy automatizált rendszerekkel is zajlik a kiválasztás. 

Mivel a mesterséges intelligencia tisztán adatvezérelt, így az emberi elfogultság az AI által teljesen megszűnik bizonyos folyamatokban.

Az MI előnyei a HR-ben

  • A toborzás során egyes állásokra akár több száz pályázat is érkezhet ezek átnézése, kielemzése, válogatása rendkívül időigényes. A mesterséges intelligencia segítségével másodpercek alatt feldolgozható akár nagy mennyiségű adat is. 
  • Az MI továbbá képes kiválogatni azokat a jelentkezőket, akik megfelelőek lehetnek az adott pozícióra. Ez az objektivitást nagymértékben elősegíti, így valóban a szakmai szempontok alapján történik az első szűrés. 
  • Az adminisztrációs folyamatokban is kiaknázható az MI technológia a toborzás során: válasz ismétlődő e-mailekre, egyedi értesítő levelek generálása, dokumentumok bekérése. Ezek a lehetőség mind-mind időt takarítanak meg a HR szakembereknek, akik ezáltal más, szakértelmet igénylő feladatokra összpontosíthatnak.

A munkafelvétel folyamatának teljes támogatása

A mesterséges intelligenciát alkalmazó szoftverek a toborzás teljes folyamatában segíthetik a HR-esek munkáját. Kezdve a stratégiától, egészen a munkafelvételig. 

Szövegírásban több területen segítségül hívhatók ezek a megoldások. Már az első lépéseknél alkalmazható például állás- és közösségi média hirdetések, munkaköri leírások szövegének, e-mailek elkészítéséhez. Különböző gyűjtő feladatokat is elvégez helyettünk az MI, például gyűjthet kulcsszavakat, ötleteket a kiválasztás támogatásához. Az interjúztatáshoz is bevethető szövegírási területeken: előszűrő kérdések, interjúvázlat, vezérfonal készíthető egyszerűen és hatékonyan a segítségével.

A HR szakemberek a jövőben időt és energiát takarítanak meg az AI alkalmazásával
A HR szakemberek a jövőben időt és energiát takarítanak meg az AI alkalmazásával

Az önéletrajzok szűrése sokkal könnyebbé válik az MI technológiával, akár arra is van lehetőség, hogy egyes szoftverek a munkavállalók és a jelöltek készségeit összehasonlítsák. A mesterséges intelligencia arra is lehetőséget teremt, hogy akár egy videóinterjú során vizsgálja a jelöltek arckifejezését, reakciót és ebből vonjon le következtetéseket. 

A mesterséges intelligenciát pedig a munkafelvételt követően az onboarding folyamatban és később a munkavállalói képzések hatékonyabbá tételében is alkalmazhatják a HR szakemberek.

Félelmek az MI alkalmazásától a HR-ben

Bár rengeteg előnye van a mesterséges intelligencia alkalmazásának a toborzás során, sokan fogalmaznak meg kritikákat és félelmeket az MI technológiával szemben. 

Leggyakrabban hátrányként az emberi tényező hiányát és a személytelenséget említik a kiválasztás során. Bár egy-egy pozícióra a legalkalmasabb jelöltek a képességeik és képzettségük alapján kerülnek ki, a személyiség, a jellem és a munkabírás, munkamorál alkalmasabbá tehet egy olyan jelöltet, aki esetleg nem száz százalékig felelne meg más szempontból, de tovább képezhető. A legtöbb szakértő azonban úgy véli, azzal hogy a toborzási folyamatnak csak bizonyos részeiben alkalmazzák a mesterséges intelligencia által vezérelt szoftvereket, az emberi hozzájárulás nem szűnik meg teljesen.

Kételyeket fogalmaznak sokan arra vonatkozóan, hogy nem eléggé pontos és megbízható, így figyelmen kívül hagyhat olyan jelölteket, akik minden szempontból megfelelnek a pozícióra. 

Éppen ezért várható, hogy a jövőben a mesterséges intelligencia és az emberi munka egymást támogatva működik majd sikeresen, a teljes toborzás és munkafelvétel egyelőre nem lesz automatizált.

Veszélyezteti-e a munkahelyeket az MI?

A jövőben a munkakörök jelentős mértékben át fognak alakulni, bizonyos pozíciók megszűnnek, újak jöhetnek helyette. Egyelőre attól nem kell tartani, hogy kizárólag a mesterséges intelligencia térhódítása miatt szűnnének meg munkahelyek, de tény, hogy jelentős változások várhatók. 

Bizonyos szakmák pótolhatatlanok, így nem tűnnek el a jövőben sem
Bizonyos szakmák pótolhatatlanok, így nem tűnnek el a jövőben sem

Az MI elsősorban bizonyos szellemi munkaköröket veszélyeztet, főleg az adminisztratív jellegűeket. A szinte kizárólag emberi tényezőkön alapuló pozíciók, mint például a kőműves, fodrász/kozmetikus, autószerelő stb, de akár a hivatásos sportoló szakma nincs veszélyben. 

Munkaerőre van szüksége?

Beszélgessünk HR-igényeiről, jelentkezzen most!

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kategóriák

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

"*" a kötelező mezőket jelöli

Hidden
YYYY dot MM dot DD
Kérjük, nyilatkozzon:*

Hova küldhetjük az e-könyvet?

"*" a kötelező mezőket jelöli

Hidden
YYYY dot MM dot DD
Kérjük, nyilatkozzon:*